İslam ve Bizans Sınırları Arasında Hades Şehri - Gökhan, İlyas (Fırat University, 2013)
İslam-Bizans sınırında olan Hades, 637’de Müslümanlar tarafından fethedilmiştir. Malatya- Maraş ve Antep- Elbistan arasındaki stratejik geçitler üzerinde bulunan Hades, 957 yılına kadar İslam egemenliğinde kalmıştır. Hades üzerinde İslam- Bizans mücadelesi yaşanmıştır. Bundan dolayı şehir birkaç kez yıkılmıştır. Abbasiler ve Hamdaniler zamanında yeniden inşa edilen Hades bir İslam şehri haline gelmiştir. Türk ve İslam ülkelerinden gönüllüler ve savaşçılar getirilip yerleştirilmiştir. Burada İslam âlimleri ve şairler de yaşamıştır. Şehrin kültür ve ilmi seviyesi yükselmiştir

the Muslims. Strategic passages between Malatya and Maras and Gaziantep-Elbistan on Hades, until 957 under the domination of Islam. Hades was experienced on the Islamic-Byzantine struggle. Therefore, the city was destroyed several times. The Abbasids and the reconstructed time Hamdaniler Hades has become an Islamic city. Volunteers and fighters brought the Turkish and Islamic countries are placed. Islamic scholars and poets lived here. Increased the city's cultural and scientific level
Between the Borders of the Byzantine and Islamic City of Hades