BATI ANADOLUDA YETİŞEN LATHYRUS L. TÜRLERİNİN TOHUM PROTEİNLERİ ÜZERİNDE KEMOTAKSONOMİK ARAŞTIRMALAR - EKEN, BAHİRE (Fırat Üniveristesi, 2000)
Doktora Tezi BATI ANADOLU'DA YETİŞEN LATHYRUS L.(Leguminosae) TÜRLERİNİN TOHUM PROTEİNLERİ ÜZERİNDE KEMOTAKSONOMİK ARAŞTIRMALAR Bahire EKEN Fırat Üniversitesi FEN Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı (2000,Sayfa :87) Değişik habitatlardan toplanmış 21 türe ait 51 taksonun tohum proteinleri SDS PAGE tekniği ile analiz edilmiştir. Elde edilen protein bant örnekleri sayısal taksonomik metotlar kullanılarak önce evrimsel taksonomik sonra da fenetik taksonomik anilizlere tabi tutulmuştur. Protein moleküllerine dayandırılarak yapılan sınıflama Lahtyrus'un morfolojik ve anatomik verilere dayanılarak yapılan geleneksel infragenerik sınıflamalarından tamamen değişik bir evrimsel hipoteze sahip olduğunu göstermiştir. Fenetik metotlara göre yapılan sınıflamadan elde edilen sonuçlar evrimsel metotlara göre yapılan sınıflamaya nazaran morfolojik verilere dayandırılarak yapılan geleneksel taksonomik sınıflamalara daha çok benzerlik gösterdiği bulunmuştur. Ayrıca bu çalışmada yapılan evrimsel ve fenetik sınıflamaların yüksek benzerlikseviyelerinde birbirlerine bir dereceye kadar seksiyon bazında benzerlik gösterdikleri elde edilmiştir. ANAHTAR KELİMELER : SDS-PAGE, tohum proteinleri, fılogenetik sınıflama, fenetik sınıflama, Lathyrus, Türkiye.
Chemotaxonomics studies on the seed proteins of lathyrus L. (leguminosae) species in west Anatolia
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Biyoloji; Biology