SJÖGREN, ROMATOİD ARTRİT VE BEHÇET HASTALARINDA BK VİRÜSÜN REAL TİME PCR YÖNTEMİYLE SERO-EPİDEMİYOLOJİK OLARAK ARAŞTIRILMASI - TÜRKEN, MURAT (Fırat Üniveristesi, 2020)
BK virüs ve JC virüs izole edilen ilk insan polyomavirüsleridirler. BK virüs ilk olarak 1971 yılında İngiltere'de bir virüs araştırma laboratuvarında (Dr. S. Gardner) böbrek transplant hastalarında Cytomegalovirus (CMV) enfeksiyonunun epidemiyolojisi ile ilgili bir çalışmada saptamıştır. BK virüsünün primer enfeksiyonu genelde asemptomatiktir, bazen hafif ateş, belirgin olmayan üst yolunum enfeksiyonu ve akut sistite sebep olabilir. Çoğunluk erken çocukluk döneminde görülür, %65-90 arasında değişen bir seroprevalansı vardır. Romatoid artrit, en sık rastlanan sistemik otoimmün, simetrik erozif sinovyal eklem tutulumu yapan kronik inflamatuar bir hastalıktır. Romatoid artritin etyolojisi halen tam olarak ortaya çıkarılamamıştır. Romatoid artritte enfeksiyöz ajanlar kesin olarak gösterilememiş olsa da bazı enfeksiyöz ajanların primer etken olabileceği ileri sürülmüştür. BK virüs, Mikoplazma, Epstein-Barr virüsü (EBV), CMV ve rubella virüs gibi ajanlar suçlanmış olsa da hiçbiri kesin olarak kanıtlanamamıştır. Sjögren sendromu, sebebi tam olarak bilinmeyen egzokrin bezlerin lenfositik infiltrasyonu ile karakterize, yavaş ilerleyen kronik, sistemik, otoimmün bir hastalıktır. Sjögren sendromunun etyopatogenezi tam olarak bilinmemekle birlikte genetik, hormonal ve viral nedenler araştırılmıştır. Hastalığın patogenezinde 2 teori ileri sürülmüştür; genetik yatkınlık ve virüslerin yol açtığı otoimmunite. Behçet hastalığı (BH), Türk dermatolog Prof. Dr. Hulusi Behçet tarafından (1937) oral ve genital ülserasyonlara hipopiyonlu üveitin eşlik ettiği üç semptomlu kompleks olarak tanımlamıştır. Behçet hastalığı hakkında yapılan çalışmalarda etyopatogenez tam olarak açıklığa kavuşturulamamıştır. Söz konusu üç hasta grubundan toplanan örnekler Real-Time PCR ile BK virüs yönünden çalışıldı. Romatoid artrit ve Sjögren sendromu hasta grupları ile kontrol grubu arasında anlamlı fark saptandı. BK virüs patogenezinin ortaya çıkması için daha geniş hasta gruplarında çok yönlü çalışmaların yapılması gerektiği sonucuna varıldı. Anahtar sözcükler: BK virüs, Romatoid artrit, Sjögren sendromu, Behçet Hastalığı, Real-Time PCR

BK virus and JC virus are the first isolated human polyomaviruses. BK virus was first detected in 1971 at a virus research laboratory in England (Dr. S. Gardner) in a study of the epidemiology of Cytomegalovirus (CMV) infection in renal transplant patients. Primary infection of BK virus is usually asymptomatic, sometimes causing mild fever, unspecified upper airway infection and acute cystitis. The majority are seen in early childhood, with a seroprevalence of 65-90%. Rheumatoid arthritis is the most common systemic autoimmune, chronic inflammatory disease with symmetrical erosive synovial joint involvement. The etiology of rheumatoid arthritis is still not fully understood. Although infectious agents have not been clearly demonstrated in rheumatoid arthritis, some infectious agents have been suggested to be primary agents. Although agents such as BK virus, Mycoplasma, Epstein-Barr virus (EBV), CMV and rubella virus have been accused, none of them has been proven. Sjögren's syndrome is a slowly progressive chronic, systemic, autoimmune disease characterized by lymphocytic infiltration of exocrine glands of unknown origin. The etiopathogenesis of Sjögren's syndrome is unknown, but genetic, hormonal and viral causes have been investigated. Two theories have been proposed in the pathogenesis of the disease; genetic predisposition and autoimmunity caused by viruses. Behcet's disease (BH), Turkish dermatologist Dr. Hulusi Behçet (1937) described oral and genital ulceration as a three-symptom complex with hypopionic uveitis. The etiopathogenesis of Behçet's disease has not been fully elucidated. Samples collected from the three patient groups were analyzed for BK virus by Real-Time PCR. Significant difference was found between rheumatoid arthritis, Sjögren's syndrome patient groups and control groups. It was concluded that multidimensional studies should be performed in larger patient groups for the emergence of BK virus pathogenesis. Keywords: BK virus, Rheumatoid arthritis, Sjogren's syndrome, Behcet's Disease, Real-Time PCR
Sero-epidemiological investigation of BK virus by real time PCR in patients with sjogren, romatoid arthritis and behçet
Keywords: Mikrobiyoloji