MİDAZOLAMIN NORMAL VE ENDOTOKSEMİK RAT DİYAFRAM KONTRAKTİLİTESİNE ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - KELEŞYILMAZ, NEDİM (Fırat Üniveristesi, 2003)
l.ÖZET Solunum yetmezliği her geçen gün önemi artan bir sağlık sorunudur. Solunum yetmezliği nedenleri arasındaki diyafram kas yorgunluğu, oksijen ihtiyacının artması veya oksijen alımının azalması sonucu oluşabilmektedir. Diyafram kasının in vitro kasılma özelliklerinin analiziyle diyafram kas fonksiyon bozukluğunun nedenleri ve önleme çalışmaları yapılmaktadır. Sepsis, septik şok ve peritonitin diyafram kas zayıflığına neden olduğu deneysel çalışmalarda gösterilmiştir. Bu çalışmada, yoğun bakım birimlerinde sedasyon için sık olarak kullanılan midazolamın normal ve endotoksemik radardaki diyafram kası üzerine olan etkilerininin incelenmesi amaçlandı. Deneylerde kullanılan 40 adet rat rasgele yöntemle kontrol (K), midazolam (M) (periton içine serum fizyolojik), endotoksin (E), endotoksin-midazolam (EM) (periton içine endotoksin) şeklinde 4 gruba ayrıldı. Cilt altına Grup K ve Grup E 'ye serum fizyolojik, Grup M ve Grup EM'a midazolam, diyafram kas preparatı hazırlama aşamasına kadar 17 saat süreyle verildi. Diyafram kas fonksiyonlarının değerlendirilmesi, izole organ banyosu ortamında twitch uyarımla kontraksiyon amplitüdü, kasılma zamanı, İ4 gevşeme zamanı ve tetanik uyarımla frekans- amplitüd ilişkisi, kas yorgunluk gelişimi belirlendi. Tüm gruplarda lipit peroksidasyonunu değerlendirmek için diyafram malondialdehid düzeyleri ölçüldü. Twitch, tetanik ve yorgunluk çalışması sırasındaki amplitüdler sepsis oluşturulan gruplarda kontrol grubuna göre belirgin olarak azaldı, diyafram malondialdehid düzeyleri ise endotoksemi gruplarında kontrol gruplarına göre arttı. Midazolam endotoksine bağlı diyafram fonksiyon bozukluğunu ve malondialdehid düzeylerini etkilemedi.Daha önceki çalışmalar ile çalışmamızdaki veriler değerlendirildiğinde midazolamın diyafram kas fonksiyonuna etkisi kesinlik kazanmamıştır. Çalışmamızın bu konuda değerlendirilip yeterli veri sağlaması için daha ileri deneylere gereksinim olduğu düşüncesindeyiz. Anahtar Kelimeler midazolam, diyafram, endotoksin, sepsis

Respiratory failure is a health problem that becomes more important day by day. Diaphragmatic muscle fatigue, abundant oxygen need or decrease in oxygen intake may cause respiratory failure. By analyzing in vitro diaphragmatic muscle contraction, the reasons and prevention modalities of diaphragmatic muscle dysfunction are studied. It is well established that sepsis, septic shock and peritonitis may cause diaphragmatic muscle weakness. The purpose of this study was to evaluate the effect of midazolam, that is frequently used in intensive care units for sedation, on the diaphragmatic muscle of normal and septic rats. We used 40 rats which were randomly divided into four groups (control, midazolam, endotoxin, endotoxin-midazolam). Rats in the control and midazolam groups received serum physiologic into peritoneum. Rats in the endotoxin and endotoxin-midazolam groups received endotoxin into peritoneum. For 17 hours, until the diaphragmatic muscle preparation was prepared group K and group E were received subcutaneous serum physiologic, group M and group EM were received subcutaneous midazolam. Diaphragmatic muscle function was assessed in isolated organ bath and by twitch stimulation contraction amplitude, contraction time, 54 relaxation duration, and frequency-amplitude relation by tetanic stimulation, muscle fatigue development were examined. Diaphragmatic MDA levels were measured for the evaluation of lipid peroxidation in all groups. Twitch, tetanic tensions, and tensions during fatigue trials were reduced in septic groups compared with nonseptic groups. Diaphragmatic MDA levelswere higher in septic groups. Midazolam did not alter the levels of endotoxin related impairment of diaphragmatic function and MDA. Our results did not elucidate the effect of midazolam on diaphragmatic muscle function by taking the previous studies into consideration. Further studies are required for obtaining sufficient data about the effects of midazolam on diaphragmatic muscle function. Key words: midazolam, diaphragm, endotoxin, sepsis
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Anestezi ve Reanimasyon; Anesthesiology and Reanimation