BORDERLİNE KİŞİLİK BOZUKLUĞU TANILI HASTALARDA İMPULSİVİTE VE AGRESYONUN SERUM GHRELİN, D VİTAMİNİ VE LİPİT DÜZEYLERİ İLE İLİŞKİSİ - KARAKAŞ, ŞAHİN (Fırat Üniveristesi, 2020)
Borderline kişilik bozukluğu (BKB) genç erişkinlik döneminde başlayan, bireyler arası münasebetlerde, benlik algısında ve duygulanımda tutarsızlık gösteren, belirgin dürtüselliğin eşlik ettiği bir hastalıktır. Bu çalışmada BKB tanılı hastalarda impulsivite ve agresyonun serum ghrelin, D vitamini ve lipit düzeyleri ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya Fırat Üniversitesi Hastanesi Ruh sağlığı ve Hastalıkları Polikliniğine başvuru yapan veya yatarak tedavi gören, herhangi bir organik hastalık öyküsü ve psikotik bozukluk tanısı olmayan BKB tanısı alan toplamda 30 kadın hasta alınmıştır. Çalışma şartlarını sağlayan, hasta gruplarıyla yaş ve cinsiyet bakımından eşleştirilmiş 30 sağlıklı kişiden kontrol grubu oluşturulmuştur. Vaka grubunun Borderline Kişilik Envanteri (BKE), Beck Anksiyete Envanteri (BAE) ve Beck Depresyon Envanteri (BDE) puan ortalamaları kontrol grubunun puan ortalamalarından anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Vaka grubunun ghrelin, kolesterol ve trigliserid seviyeleri kontrol grubunun değerlerinden anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Vaka grubunun Barratt Dürtüsellik Ölçeği Kısa Formu (BIS-11) ve Buss-Perry Saldırganlık Ölçeği (BPSÖ) toplam puanları ve onların alt boyutlarında aldıkları puanlar kontrol grubunun puanlarından anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur. Ghrelin ile BIS-11 toplam puanı ve alt boyutları (dikkat, motor, plansızlık) arasında pozitif yönde orta düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. D vitamini ile BPSÖ alt boyutu olan öfke puanı arasında pozitif yönde orta düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Trigliserid ile BPSÖ alt boyutu olan sözel saldırganlık puanı arasında negatif yönde orta düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Sonuç olarak BKB olanların anksiyete, depresyon skorları, ghrelin, kolesterol ve trigliserid seviyelerinin kontrol grubundan yüksek olduğu bulunmuştur. Bundan dolayı BKB olan hastaların yönetiminde ve tedavisinde bu değişkenlerin dikkate alınması önerilebilir. Anahtar Kelimeler: Borderline kişilik bozukluğu, ghrelin, D vitamini, lipit, agresyon

Borderline personality disorder (BPD) is a disorder that starts in young adulthood, shows inconsistency in interpersonal relationships, self-perception and affect, and is accompanied by significant impulsivity. The aim of this study was to investigate the relationship between impulsivity and aggression with serum ghrelin, vitamin D and lipid levels in patients with BPD. A total of 30 female patients admitted to the outpatient clinic of Mental Health and Diseases of Firat University Hospital or treated as inpatients, who were diagnosed as BPD without any history of organic disease or psychotic disorder were included in the study. The control group consisted of 30 age and sex matched healthy subjects. Borderline Personality Inventory (BPI), Beck Anxiety Inventory (BAI) and Beck Depression Inventory (BDI) scores of the case group were significantly higher than the mean scores of the control group. The ghrelin, cholesterol and triglyceride levels of the case group were significantly higher than those of the control group. The Barratt Impulsivity Scale Short Form (BIS-11) and Buss-Perry Aggression Questionnaire (BPSQ) total scores and their subscale scores of the case group were found to be significantly higher than the scores of the control group. A moderate positive correlation was found between Ghrelin and BIS-11 total score and sub-dimensions (attention, motor, lack of planning). There was a moderate positive correlation between vitamin D and anger score, which was the subscale of BPSQ. A moderate negative correlation was found between triglyceride and verbal aggression score, which is the sub-dimension of the BPSQ. As a result, anxiety, depression scores, ghrelin, cholesterol and triglyceride levels were found to be higher in patients with BPD than controls. Therefore, these variables may be considered in the management and treatment of patients with BPD. Keywords: Borderline personality disorder, ghrelin, vitamin D, lipid, aggression
The relationship between impulsivity and aggression with serum ghrelin, vitamin D and lipid levels in patients with borderline personal disorders
Keywords: Psikiyatri