Tavuk Kesimhanesi Atıksu Arıtma Tesisi giriş ve çıkış suları ile arıtma çamurundaki vitamin düzeylerinin değerlendirilmesi - Öbek, Erdal; Tatar, Şule Yüksel; Hasar, Halil; Karatas, Fikret; Erulaş, Mehmet Fatih (My University, 2005)
Bu çalışmada KÖY-TÜR Tavuk Kesimhane Atıksu Arıtma Tesisi arıtma çamurundaki A, E ve C vitamin düzeyleri yüksek performanslı sıvı kromatografisi [HPLC] ile tespit edildi. Elde ettiğimiz sonuçlara göre A, E ve C vitamin düzeylerinin sırasıyla tesis giriş suyunda 0.08±0.02 $\\mu g/ml$, 1.19±0.28 $\\mu g/ml$ ve 10.98+1.47 $\\mu g/ml$, çıkış suyunda 0.16±0.04 $\\mu g/ml$, 0.57+0.12 $\\mu g/ml$ ve 4.73+0.94 $\\mu g/ml$, arıtma çamurunda ise 0.11±0.05 $\\mu g/g$, 35.02±7.89 $\\mu g/g$ ve 12.76±2.97 $\\mu g/g$ arasında değiştiği belirlendi. Örneklerdeki vitamin düzeylerinin- toprağın organik madde içeriği ile biyolojik aktivitesine ve bitki gelişimine katkı sağlayabileceği sonucuna varıldı.
Keywords: Halk ve Çevre Sağlığı; Çevre Bilimleri; Gıda Bilimi ve Teknolojisi