Asidifiye Sodyum Klorit ve Asidifiye Sadyum Klorit İçeren Sosun Broyler Pirzolalarında Salmonella spp. Üzerine Etkisi - Aydın, Isıl; Yalçın, Halil; Arslan, Ali (My University, 2017)
Bu çalışma, Salmonella spp. ile deneysel olarak kontamine edilen broiler pirzolalarının 4 oC'de muhafazasında bu patojen üzerine asidifiye sodyum klorit (ASK) ve ASK içeren sosun etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Örnekler 4oC'de muhafaza edilerek 0., 2., 3., 5. ve 7. günlerde Salmonella spp. yönünden incelenmiştir. Salmonella spp. sayısı bakımından hem günler hem de gruplar arasındaki farkın önemli olduğu tespit edilmiştir. Salmonella spp. sayısında en fazla azalma 2,14 log kob/g ile 1800 ppm ASK çözeltisi uygulanan grupta, en az etki ise 0,08 log kob/g ile 1200 ppm ASK içeren sos uygulanan grupta belirlenmiştir. Kontrol ve sadece marinat uygulanan gruplarda ise patojen sayısında artış belirlenmiştir. Araştırma sonunda Salmonella spp. sayısı üzerine en yüksek antimikrobiyel etkinin 1200 ppm ve 1800 ppm ASK içeren çözeltilerde 2 dakika bekletildikten sonra muhafaza edilen broiler pirzolalarında olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle, asidifiye sodyum klorit çözeltisinin broiler pirzolalarında Salmonella spp. riskinin azaltılmasında etkili olacağı sonucuna varılmıştır
Keywords: Gıda Bilimi ve Teknolojisi