SENİL KATARAKTLI İNSAN LENS VE ÖN KAMERA SIVISINDA MEYDANA GELEN DEĞİŞİMLERİN MOLEKÜLER BİYOLOJİSİ - EMRE, İRFAN (Fırat Üniveristesi, 2002)
Yüksek Lisans Tezi SENİL KATARAKTLI İNSAN LENS VE ÖN KAMERA SIVISINDA MEYDANA GELEN DEĞİŞİMLERİN MOLEKÜLER BİYOLOJİSİ İrfan EMRE Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı 2002, sayfa:42 Kristalize lens şeffaf ve bikonveks yapıda olup irisin arkasında yer alır. Lensin yapısında kan damar sistemi bulunmadığından gerekli oksijen ve besin maddeleri ön kamera sıvısından sağlanır. Yaşlanmaya bağlı olarak lenste bir çok değişiklik meydana gelir ve bunlar katarakta paralel olarak artış gösterir. Dünyadaki körlüğün en önemli sebebi olan kataraktta lens opaklaştığından görüntü kaybı meydana gelir. Lipid peroksidasyonu katarakta sebep olan önemli bir mekanizmadır. Katarakt göz doku ve sıvılarında serbest oksijen radikallerinin artması ve lenste antioksidan savunma sisteminin bozulması ile ortaya çıkmaktadır. Doku hasan sonucunda oluşan MDA'nın miktarı doku içerisindeki oksidatif stresin derecesini de gösterir. Bu deneyde serbest radikal hasarının ve lipit peroksidasyonunun katarakttaki rolünün araştırılması planlanmıştır. Çalışmamızda spektrofotometrik tekniği kullanılarak MDA ve GSH seviyeleri ölçülmüştür. Sonuçlarımıza göre senil kataraktlı lenslerdeki MDA seviyesi kontrol grubuna göre oldukça yüksek çıkmış ancak aköz humorde senil ve kontrol grupları arasında belirgin bir fark bulunmamıştır. Bununla birlikte glutatyon seviyesi yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkan kataraktta azalma göstermiştir. Bu çalışma lipit peroksidasyonunun katarakt oluşumunda önemli bir mekanizma olabileceğini göstermektedir. Anahtar kelimeler: Senil katarakt, serbest oksijen radikalleri, lipit peroksidasyonu, malondialdehit, glutatyon
Molecular biology of changes formed in senile human cataractous lens and aqueous humor
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Biyoloji; Biology