HİNDİSTAN'DA YABANCI DİL OLARAK TÜRKÇE ÖĞRENEN GENÇ-YETİŞKİNLERİN ÖĞRENME GEÇMİŞLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ - İşcan, Adem; Yağmur, Esin Şahin; Varışoğlu, Behice; Kana, Fatıh; Şengül, Kübra (My University, 2012)
Bu çalışmada Hindistan'da yabancı dil olarak Türkçe öğrenengenç-yetişkin öğrencilerin dil öğrenme geçmişlerinin yaş ve ulus gibibazı değişkenlerin temel alınarak araştırılması amaçlanmaktadır.Böylece Hindistan'da Türkçenin yabancı dil olarak öğrenilmesi ile ilgilidurum ortaya konulmaya çalışılmıştır. Öğrencilerin bildikleri dillerindağılımı gösterilmiştir. Yabancı dil olarak Türkçe öğrenenHindistan'daki öğrencilerin bildikleri yabancı diller sıralamasındaTürkçenin durumuna yer verilmiştir.Çalışma betimsel araştırma yöntemlerinden tekil tarama tekniği(ilişkisiz) kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Hindistan'da Türkçeöğrenen yabancı uyruklu 110 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmadakiveriler, Buran'ın (2008) \"Kırgızistan'daki Dillerin Edinilme ve ÖğrenilmeSüreçleri\" konusunda yapmış olduğu çalışmadaki verilerdenesinlenerek araştırmacılar tarafından oluşturulan anket yoluylatoplanmıştır.Araştırmada elde edilen veriler SPSS 16.0 veri analizi programındaçözümlenmiştir. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre Hindistan'daTürkçenin İngilizceden sonra en çok öğrenilmek istenen yabancı dilolduğu görülmüştür. Ayrıca öğrencilerin dil geçmişleri incelendiğindeHintçe ve İngilizce dışında en az iki yabancı dil daha bildikleri ortayaçıkmaktadır. Yabancı dil öğrenme sürecini yönlendiren etmenler vardır.Bu etmenler arasında biyolojik koşulları, bilişsel ve duygusal etkenleri,öğretim metodu, sosyal ve çevresel etkenleri sayabiliriz. Bu etkenlerışığında bakıldığında Hindistan'da dil öğretiminin bu etkenlerdenolumlu olarak etkilendiği sonucu çıkmaktadır. Bu durum aslındastratejik olarak gelişen Hindistan'ın dil öğrenme konusunda ne kadarileride olduğunun göstergesidir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları