Vaşak, Sansar, tilki ve kurtta ossa faciei'nin karşılaştırılmalı anatomisi - Atalar, Omer; Temizer, İbrahim Akın (My University, 2009)
Bu çalışma; vaşak, sansar, tilki ve kurtta yüz kemiklerinin türe özgü anatomik özelliklerini ortaya koymak için yapıldı. Bu amaçla cinsiyet farkı gözetmeksizin her bir türden üçer adet kullanıldı. Vaşakta çok belirgin bir incisura nasoincisivum mevcut iken, diğer türlerde bu incisura belirsizdi. Foramen palatinum majus; sansarda maxilla’da, tilki ve kurtta maxilla ve os palatinum’un lamina horizontalis’inin birleşim yerinde, vaşakta ise os palatinum’un lamina horizontalis’inde tespit edildi. Spina nasalis caudalis; tilki ve kurtta iyi gelişmiş, vaşak ve sansarda ise silikti. Sansar, tilki ve kurtta bulunmayan margo interalveolaris, vaşakta belirgindi. Foramen mentale’nin sayısı; sansarda iki, vaşak, tilki ve kurtta üç adetti. Sonuç olarak; çalışmanın, alanındaki bilgi birikimine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Keywords: Anatomi; karşılaştırmalar; kurt; sansar; tilki; Martes; Ossa faciei; vaşak; etoburlar