SİGARA KULLANIMININ VE EGZERSİZİN FIRAT ÜNİVERSİTESİ ERKEK ÖĞRENCİLERİNİN BAZI FİZYOLOJİK PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİLERİ - DÜZEN, M. LEVENT (Fırat Üniveristesi, 1996)
Bu çalışmanın amacı, sigara ve egzersizin Fırat Üniversitesi erkek öğrenci grupları üzerinde, seçilen fizyolojik parametrelere olan etkilerini belirlemek ve analiz etmekti. Denekler; Fırat Üniversitesinde okuyan yaş ortalaması 21.4 ± 1.59 olan 60 sağlıklı ve gönüllü erkek öğrenciydi. Çalışma kapsamındaki öğrenciler 15 kişilik 4 gruba ayrıldı. 1- Spor yapan sigara içmeyen grup. 2- spor yapan sigara içen örüp. 3- Spor yapmayan sigara içmeyen grup. 4- spor yapmayan sigara içen grup. Gruplar arasında farklılıkların belirlenmesinde One-Way ANOVA, Student-Newman-Keu!s ve t testi istatistikleri kullanıldı. 0.05 lik güvenirlik düzeyi kabul edildi. Grupların yaş, boy, kilo ve vücut kompozisyonlarına (vücut yağ yüzdesi) ait fiziksel özellikleri arasında anlamlı farklılık yoktu. Tüm deneklerin yaş ortalamaları: 21.4±1.59;boy ortalamaları: 177.1 ± 6.25; ağırlık ortalamaları 69.5 ± 7.37,ve vücut yağ yüzdeleri: 11.63 ± 2.22 idi. Sigaranın olumsuz etkisini, buna karşın, spor yapmanın olumlu etkisini göstermesi açısından aerobik performans değerlerinde (max. V02), gruplar arasında farklılığın bulunması anlamlı idi (1. grup:51.51 ± 3.60; 2. grup: 50.17 ± 4.06; 3. grup: 42.48 ± 2.21; 4. grup: 35.56 ± 3.18). Benzer şekilde, maksimum solunum dakika volümünde (MVV)' de spor yapan grupların (1. grup:148.32 ± 16.52, 2.grup: 144.47± 15.49) değerleri, spor yapmayan gruplara (3. grup: 130.09 ± 21.88, 4. grup:122.79± 12.40) göre anlamlı olarak daha iyiydi. Seçilen kan parametreleri ( eritrosit, hemoglobin, hematokrit) analiz edildiğinde, tüm grupların değerlerinin normal sınırlar içerisinde olduğu, ancak spor yapmayan ve sigara içen grubun ortalama değerlerinin (RBC:5.92 ± 0.47, HGB:17.41 ± 2.16,HCT:50.97 ± 5.72) yüksek olması dikkat çekiciydi. Aynı şekilde sigara içmeyen, spor yapmayan grubun değerleri de spor yapan gruplara göre yüksekti. ( RBC:5.52 ± 0.43, HGB: 16.98 ± 1.33, HCT:48.91 ± 3.50). Kalp dolaşım sistemi verimliliğinin göstergelerinden biri olarak kabul edilen dinlenik kalp atım sayısında 4 grubundeğeri de normal sınırlar içerisindeydi (1. grup: 66.33 ± 9.58, 2. grup: 76.07 ± 15.55, 3. grup: 71.33 ±11.51 4. grup: 76.77 ± 8.36). Ancak (t) testi istatistiğine göre, sigara içmeyen spor yapan grubun dinlenik kalp atım sayısı, sigara içen grupların değerinden anlamlı olarak daha düşüktü (P< 0.05). VC, FVC, FEV1, Kolesterol, Sistolik basınç ve Diastolik basınç parametrelerinde gruplar arasında istatistik! olarak anlamlı farklılık yoktu. Bu araştırma bulgularından, sigaranın üniversite gençliğinin sağlık ve performans düzeyleri üzerinde olumsuz, buna karşın orta düzey egzersizin olumlu etkisinin bulunduğunu söylemek mümkündür.

SUMMARY THE EFFECTS OF SMOKİNG CIGARETTE AND EXERClSE ON HEALTH AND PERFORMANCE LEVELS OF UNIVERSITY MALE STUDENTS The purpose of this study was to determine and analize the effects of smoking cigarette and exersize on salectad phiysiological parameters of Fırat Üniversity mala students. Subjacts were healty and voluntary students attending Fırat Üniversity. The students participating in the study, diveded into four groups each having 15 persons (Group 1: doing spcrt and not smoking cigarette; Group 2: doing sport and smoking cigarette; Group 3: not doing sport and nat smoking cigarette; Group 4: not doing sport but smoking cigarette). To determine the differences between groups, One-Way ANOVA, Student-Newman-Keuls and t-test statistics were used. 0.05 confıdence level was accepted. There were no signifıcant differences between age, height, weight and body conıpositions (percent body fat) of groups. The mean age of ali students was 21.4 ± 1.59 years; the mean height was 177.1 ±6.25 cm; the mean weight was 69.5± 7.37 kg and the mean percent body fat was 11.63 ± 2.22. There were significalt differences in aerobic performances (max. V02) of groups. These results were important because; smoking cigarette negatively effected the performance (group 1: 51.51 ±3.60, group 2: 50.17±4.06, group 3: 42.48i2.21, group 4: 35.56+3.18). Similariy maximum voluntarly minute ventilation; values in doing sport groups (group 1: 148.32±16.52, group 2: 144.47±15.49) w©re signifıcantly bettar than not doing sport groups (group 3: 130.09±21.88, group 4: 122.79+12.40). The values of selected blood parameters; (Erythrocyte, hemoglobin, hematocrit) of ali groups were in normal ranges. But th© mean values of not doing sport group and smoking cigarette groups (RBC: 5.92+0.47, HGB: 17.41±Z16, HCT; 00.97±5.72). Similarty, not smoking cigarette and not doing sport groub values were near th© (RBC:5.52±0.43, HGB: 16.98±1.33, HCT: 48.91 ±3.50). Öne of the indicators of cardiûvascütar system productivity is resting heart-rate. in this vaiues, ali four groups were normal range (group 1:66.33±9.58, group 2:76.07±15.55, group 3: 71.33±11.51, group 4: 76.77±8.36). But, resting heart-rate values of not smoking cigarette and doing sport groups was significantly lovver then groups of smoking cigarette (PO.05). Statisticaly in the values of VC, FVC, FEV1, Collesterol and systolic- dystolic pressure, there were no signiftcant difference between ali groups. According to this research results; it is possible to say that; smoking cigarette has negatif effect on üniversity students healt and performance level. in contrast to this, doing moderate level exercise has positive effect on it.
The Effect of smoking cigarette and exercise on health and performance levels of university male students
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Spor; Sports