MUALlİM KAzlM UZ VE MUSİKİ - Demirtaş, Yavuz (Fırat University, 2015)
n. Mahmud (ö. 1_839)'un 1826 yılında lağvetmiş olduğu Mehterhane'nin yerine kurulan Muzıka-i Hümayun'da Batı MCısikisi eğitimi a!an müzisyenlerden Tür1< Müsikisi'ne de vakıf ve muhib olanlar, Türk ve Batı Musikisi'ni nazari açıdan karşılaştıran musiki eserleri meydana getirmiş, pek çok eseri notaya alarak unutulmaktan kurtarmış, böylece Tür1< MOsikisi'nin gelişimine ve dağarcığının zenginleşmesine katkıda bulunmuşlardır. Bahsi geçen mOzisyenlerden biri de, çalışmamıza konu olan Muallim Kazım Uz'dur. Muzılea-i Hümayun'daki görevinden dolayı Batı Müsikisi'ne, Klasilc Tür1< Müsikisi'nin son büyük bestekan Zekai Dede'den almış olduğu derslerden dolayı da TOr1< Müsikisi'ne vakıf olan bu değerli şahsiyet. sahip olduğu zengin musiki bilgisi sayesinde, nazari ve arneli sahada birçok eser vücüda getirerek. yaşadığı zaman diliminde zor günler geçiren TOrk MCısikisi'ne büyük hi~metlerde bulunmuştur. Bu özelliklerinden dolayı Tür1< Musikisi'nin köşe taşlanndan biri olduğuna inandığımız Kazım Uz'un hayatı ve müsikişinaslığına dair müstakil bir çalışmanın yapılmamış olması, bizde, konuyla ilgili bir çalışma yapılmasının gerekli olduğu kanaatini uyandırmış ve neticede bu çalışmanın ortaya çıkmasını sağlamıştır.
Mua11im Kazim Uz and Music
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları