Sığır Amniyotik Sıvısının Tavşanlardaki Deneysel KorneaDefektlerinin İyileşmesi Üzerine Etkilerinin HistopatolojikDeğerlendirmesi - Sağlıyan, Aydın; Çelikten, Merve; Günay, Cihan; Durmuş, Ali Said; Polat, Eren; Özkaraca, Mustafa (My University, 2021)
Bu çalışmada korneada deneysel olarak oluşturulan defektlerin iyileşmesi üzerine sığır amniyotiksıvısının etkinliğini belirlemek amaçlandı. Çalışmada 14 adet Yeni Zelanda ırkı tavşan kullanıldı.Kornealarında 3 mm çapında tam kat epitel defekti oluşturulan tavşanlar rastgele iki gruba ayrıldı.Amniyon grubuna (AS), günde 3 kez 3 damla amniyon sıvısı uygulanırken; kontrol grubundaki (KG)tavşanlara günde 3 kez 3 damla serum fizyolojik uygulandı. Çalışma sonunda dekapite edilerekötenazi edilen tavşanların defekt oluşturulan sol gözleri ve sağlam sağ gözleri uygun koşullardaalınarak histopatolojik olarak incelendi. Çalışmada AS grubundaki tavşanlarda neovaskülarizasyonve yangısal infiltrasyon hücrelerinin varlığı açısında KG grubuna göre istatistiksel yönden anlamlıfarklılıklar elde edildi. Sonuç olarak sığır amniyotik sıvısının korneal defektlerin sağaltımındauygulanabilir bir tedavi seçeneği olduğu kanısına varıldı.
Keywords: Biyoloji; Patoloji; Göz Hastalıkları; Veterinerlik