Türk sineması araştırmalarının evrimi: Akademik çalışmaların bibliyometrik analizi (1978-2025) - Eşidir, Osman Vedüd; Bak, Gökhan; Karadağ, Bedriye (My University, 2025)
Sinema, toplumsal hafızanın korunmasında, kimlik inşasında ve kültürel değişimlerin aktarılmasında önemli bir sanatsal ve akademik alan olarak kabul edilmektedir. Sinema çalışmaları, toplumsal dönüşümleri anlama noktasında önemli bir referans çerçevesi sunarken, sinema tarihini ve kültürel üretimi disiplinler arası bir perspektifle ele almaktadır. Türkiye’de sinema, 20. yüzyılın başlarından itibaren önemli bir sanatsal ifade biçimi olarak gelişmiş, özellikle Yeşilçam dönemi, bağımsız sinema, dijital dönüşüm, toplumsal cinsiyet çalışmaları, göç sineması ve politik anlatılar gibi çeşitli temalar etrafında şekillenmiştir. Türk sinemasının bu çeşitliliği, hem ulusal hem de uluslararası akademik çalışmalarda ele alınmasını sağlamış, ancak bu çalışmalara ilişkin sistematik bir değerlendirme yapılmamıştır. Bu bağlamda, alandaki mevcut literatürün kapsamlı olarak değerlendirilmesi, Türk sineması çalışmalarının uluslararası akademideki konumunun netleştirilmesi açısından önemlidir.
Kitap - Çok Yazarlı Kitap
Keywords: Sinema; Türk Sineması