PEDAGOJİK SEVGİ EĞİLİMLERİ ÖLÇEĞİNİN UYARLANMASI: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI - Eroğlu, Mehmet; Kaya, Vildan Donmuş (My University, 2021)
Bu araştırmanın amacı Yin ve arkadaşları (2019) tarafından geliştirilen pedagojik sevgi eğilimleri ölçeğinin Türk kültürüne uyarlanmasıdır. Orijinal formu 6 boyut ve 29 madde olan ölçeğin uyarlama çalışmalarının ilk aşamasında dilsel eşdeğerlik çalışması yapılmıştır. Araştırmanın verilerini toplamak için Fırat Üniversitesi Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Kurulu’ndan etik uygunluk raporu (Tarih: 29/12/2020, Sayı: 432967) alınmıştır. Ölçeğin geçerlik ve güvenirlik çalışmaları için 291 sınıf öğretmeninden veri toplanmıştır. Yapılan açımlayıcı faktör analizinde, 7 madde elenerek toplam varyansın %67,71’ ini açıklayan 6 boyutlu ölçek elde edilmiştir. Yapılan doğrulayıcı faktör analizinde iyi ve mükemmel uyumu gösteren (? 2 /sd = 1.77, CFI= .95, TLI= .95, RMSEA= .050, RMR= .017, SRMR= .049 uyum indeksi değerleri elde edilmiştir. Oluşan faktörler ölçeğin orijinal hali dikkate alınarak bağ ve adanmışlık, çeşitliliğin kabulü, samimiyet, empati, sınıf topluluğunun kabulü ve nezaket, bağışlama olarak adlandırılmıştır. Bu sonuçlar ölçme aracının yapısal geçerliğinin olduğunu ortaya koymuştur. Ölçeğin güvenirlik analizleri için Cronbach Alpha iç tutarlılık katsayısı hesaplanmıştır. Cronbach Alpha iç tutarlılık katsayıları, bağ ve adanmışlık boyutu için .85, çeşitliliğin kabulü boyutu için .73, samimiyet boyutu için .85, empati boyutu için .92, sınıf topluluğunun kabulü ve nezaket boyutu için .83, bağışlama için .75, ölçeğin geneli için ise . 92 olarak hesaplanmıştır. Araştırma sonuçları uyarlanan pedagojik sevgi eğilimleri ölçeğinin öğretmenlerin pedagojik sevgi düzeylerini ölçebilecek geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğunu göstermektedir.
Keywords: Öğretmen eğitimi; ölçek uyarlama; Sevgi; pedagojik sevgi