TİYOSEMİKARBAZON TÜREVİ İHTİVA EDEN SCHİFF BAZI METAL KOMPLEKSLERİNİN RATLARIN ANTİOKSİDANT VE AMİNO ASİT DÜZEYLERİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI - KARATEPE, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2002)
DOKTORA TEZİ TİYOSEMİKARBAZON TÜREVİ İHTİVA EDEN SCHİFF BAZI VE METAL KOMPLEKSLERİNİN RATLARIN ANTİOKSİDAN VE AMİNO ASİT DÜZEYLERİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI Mustafa KARATEPE Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2002, Sayfa: 67 Bu çalışmada, tiyosemikarbazon türevi tiyazol halkalı Schiff bazı ve Cu(II). Zn(II) metal komplekslerinin deri altına enjeksiyonu ile ratların. eritrosit antioksidan enzim GSH-P\ aktivitesi, lipit peroksidasyonunun derecesini gösteren serum MDA konsantrasyonu, serum antioksidan A, E. C vitaminlerinin düzeyleri, valin, metiyonin. triptofan ve izolösin serbest amino asit konsantrasyonlarına olan etkisi araştırıldı. Deney grupları arasındaki karşılaştırmalarda, eritrosit GSH-Px enzim aktivitesi. serum MDA. A, E vitaminleri ve metiyonin. triptofan, izolösin amino asitlerinin konsantrasyonlarının istatistiksel olarak değiştiği (p < 0.0166), fakat serum selenyum. C vitamini ve valin düzeylerinin değişmediği gözlendi. Sonuç olarak, ölçülen parametreler Cu(L)2'nin oksidatif stres oluşturduğunu. Zn(L)2'nin bir antioksidan gibi davrandığını, ligandın ise kontrol grubuna göre herhangi bir farklılık oluşturmadığını, fakat bütün bileşiklerin serumda çalışılan, valin hariç diğer amino asit düzeylerini etkilediğini göstermektedir. Anahtar Kelimeler : Tiyosemikarbazon, Rat. Antioksidan Vitaminler (A. E. C). Amino Asit. Selenyum. GSH-Px. MDA. HPLC
An Investigation of influence of thiosemicarbazone derivative schiff base and its metal complexes on the antioxidants and aminoacids level of rats
Keywords: Kimya; Chemistry