HİPOKONDRİYAZİSLİ HASTALARDA AMİGDALA VE HİPOKAMPAL BÖLGELERDEKİ MORFOMETRİK DEĞİŞİKLİKLER - SEÇ, SEMİH (Fırat Üniveristesi, 2009)
Hipokondriyazis DSM-IV sınıflandırmasında somatoform bozukluklar içinde sınıflandırılmış olmakla birlikte, aynı zamanda bir obsesif-kompulsif spektrum bozukluğu olarak da düşünülmüştür. Obsesif-kompulsif spektrum bozuklukları; obsesif-kompulsif bozukluk (OKB) ile etyoloji, fenomenoloji, ailesel geçiş ve farmakolojik yada davranışçı tedavilere yanıt açısından benzer niteliktedirler. OKB patofizyolojisinde hipokampal ve amigdalar bölgeler fonksiyonel ve yapısal beyin görüntüleme çalışmaları ile daha önceleri araştırılmıştır. Bu çalışmalarda hipokampal ve amigdalar anormallikler üzerinde durulmuş ve bunların OKB'nin etyolojisinde rol oynayabileceği düşünülmüştür. Bununla birlikte bir obsesif-kompulsif spektrum bozukluğu olarak ta kabul edilen hipokondriyazisin patofizyolojisi hakkında bilinenler azdır. Çalışmamızda; bir obsesif-kompulsif spektrum bozukluğu olarak hipokondriyazisin etyopatogenezi daha iyi anlayabilmek adına, hastalarda hipokampal ve amigdalar bölgelerdeki morfometrik değişiklikleri araştırmayı amaçladık.DSM-IV Hipokondriyazis tanılı 20 hasta ve 20 sağlıklı kontrol olguda, hipokampus ve amigdala volümleri manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ile değerlendirildi.Hipokondriyak hastalarda beyaz cevher hacmi kontrollere kıyasla anlamlı olarak daha büyüktü (p<0.01). Ayrıca sol amigdala (p<0.05) ve sol hipokampal hacimler de sağlıklı kontrollerden anlamlı olarak daha büyük bulundu (p<0.05).Sonuçlarımız hipokondriyak hastalarda amigdala ve hipokampal bölgelerdeki anormallikleri göstersede, hipokondriyazisin obsesif-kompulsif spektrum bozukluğu olarak kavramsallaştırılabilemesi için, bulgularımızı destekleyecek daha ileri araştırmalara gereksinim duyulmaktadır.Anahtar Kelimeler: Hipokondriyazis, MRG, morfometrik, amigdala, hipokampus

Hypochondriasis is classified as a somatoform disorder in DSM-IV classification but it has also been considered as a obsessive-compulsive spectrum disorder. Obsessive-compulsive spectrum disorders are characterized as similar to obsessive-compulsive disorder (OCD) in terms of etiology, phenomenology, familial transmission and response to similar pharmacologic or behavioral treatments. Functional and structural neuroimaging studies of hippocampal and amygdalar regions were investigated in the pathophysiology of OCD recently. Hippocampal and amygdalar abnormalities were emphasized in these studies and it has been suggested that these abnormalities may play a role in the pathophysiology of OCD. However little is known about the pathophsiology of hipochondriasis as a obssesive-compulsive spectrum disorder. In our study we aimed to investigate the morphometric alterations of hippocampal and amygdalar regions in the hypochondriacal patients to understand the pathophsiology of the disorder as a obsessive-compulsive spectrum disorder.Volumes of the amygdala and hippocampus were measured by magnetic resonance imaging (MRI) in a sample of 20 patients with DSM-IV hyphochondriasis and 20 healty comparison subjects.In hyphochondriacal patients volumes of the white matter was significantly greater than the controls (p<0.01) and also the left amygdala (p<0.05) and the left hippocampal volumes were significantly greater than the healthy objects (p<0.05).Our results showed volumetric abnormalities in the amygdala and hippocampal regions of the hypochondriacal patients but more investigations are need to support our findings for the conceptualization of hyphocondriasis as a obsessive-compulsive spectrum disorder.Key Words: Hypochondriasis, MRI, morphometric, amygdala, hippocampus
Morphometric alterations of amygdala and hippocampal regions in patients with hypochondriasis
Keywords: Psikiyatri