YIĞMA YAPILARIN LİNEER OLMAYAN STATİK VE DİNAMİK ANALİZİ - SAYIN, ERKUT (Fırat Üniveristesi, 2009)
Bu tezde, yığma duvarların lineer olmayan statik ve dinamik analizi yapılmıştır. Duvar malzemesi için şekil değiştirme yumuşamasını göz önünde bulunduran yayılı çatlak modeli kullanılmıştır. Bu amaçla lineer olmayan statik ve dinamik analiz yapabilen bir program yazılmıştır. Program MATLAB dilinde kodlanmıştır. Ayrıca yine MATLAB dilinde duvarı iki ve üç boyutlu olarak çizebilen bir mesh programı yazılmıştır.Tez altı bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm giriş ve literatür çalışmalarını kapsamaktadır. İkinci bölümde yığma yapılarda kullanılan malzemeler ile ülkemizde ve dünyada inşa edilen yığma yapı çeşitleri açıklanmıştır. Üçüncü bölümde yığma yapı tasarım kuralları ve yığma yapı modelleme tekniklerine değinilmiştir. Dördüncü bölümde şekil değiştirme yumuşamasını dikkate alan yayılı çatlak modeli ve dinamik çözüm için kullanılan algoritma tanıtılmıştır. Beşinci bölümde sayısal uygulama yapılmıştır. Sayısal uygulama amacıyla pencere boşluğuna sahip bir duvarın lineer olmayan statik analizi ile lineer ve lineer olmayan dinamik analizleri yapılmıştır. Dinamik etki için, 13 Mart 1992 Erzincan ve 1 Mayıs 2003 Bingöl depremi ivme kayıtları kullanılmıştır. Lineer olmayan statik analizde boşluk boyutu, malzemenin çekme dayanımı ve hatılların duvar davranışına etkisi irdelenmiştir. Dinamik analizde ise farklı deprem kayıtlarının duvar davranışına etkisi incelenmiştir. Son bölümde ise tezden elde edilen sonuçlar özetlenmiştir.

In this thesis, non-linear static and dynamic analyses of masonry walls are performed. Smeared crack model which includes the strain softening behavior is used for masonry wall material. For this purpose, a computer program was written in MATLAB language which has the ability of performing non-linear static and dynamic analysis. In addition, a mesh program which meshes the wall as two or three dimensional model was written in MATLAB language.The thesis consists of six chapters. The first chapter contains introduction and literature studies. In the second chapter, materials used in masonry structures and structural systems of masonry which are built in our country and world are explained. In the third chapter, design requirements and modeling techniques of masonry structures are described. In the fourth chapter, the smeared crack model and a computation algorithm which is used in dynamic solution are explained. Numerical applications are given in the fifth chapter. For numerical applications, non-linear static and dynamic analyses of a masonry wall with a window are performed. For dynamic input, 13 March 1992 Erzincan and 1 May 2003 Bingöl earthquake records are used. In non-linear static analysis, the effects of opening dimension, tensile strength of material and bond beam on masonry wall behavior are investigated. In non-linear dynamic analysis, the effects of different earthquake records on masonry wall behavior are studied. The results are summarized in the last chapter of the thesis.
Non-linear static and dynamic analysis of masonry structures
Keywords: İnşaat Mühendisliği