Mersin Körfezi’nde Sübye (Sepia officinalis, Linné, 1758) Avcılığında Kullanılan Fanyalı Uzatma Ağının Av Kompozisyonu ve Hedef Dışı Av - Bozaoğlu, Adem Sezai; Akkuş, Mustafa; Eryaşar, Ahmet Raif (Bülent VEREP, 2022)
Bu çalışmada, Mersin Körfezi’nde kullanılan fanyalı sübye uzatma ağlarının av kompozisyonu belirlenmeye yönelik 01.11.2019 – 15.02.2020 tarihleri arasında toplam 15 deniz seferi gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonunda 4 sınıf, 25 familya, 34 türe ait toplam 6084 adet ve 701,14 kg örnek tespit edilmiştir. Av kompozisyonunda 2285 adet ve 522,10 kg birey ile en fazla avlanan türün (%74,46) Sübye (Sepia officinalis) olduğu tespit edilmiştir. Bulgular toplam avın ağırlık olarak %74’ünü hedef tür, %18.99’unu tesadüfi türler ve %6.55’ini ise ıskarta türlerin oluşturduğu göstermektedir. Adet olarak ise toplam avın %37.56’sını hedef av, %25.82’sini tesadüfi av ve %36,62’sini ise ıskarta avın oluşturduğu tespit edilmiştir. Son olarak, tespit edilen bu türlerin yıllar içerisindeki değişiminin sürekli izlenmesi ile sürdürülebilir balıkçılığa nasıl bir katkı sağlayabileceği tartışılmıştır.

Bu çalışmada, Mersin Körfezi’nde kullanılan fanyalı sübye uzatma ağlarının av kompozisyonu belirlenmeye yönelik 01.11.2019 – 15.02.2020 tarihleri arasında toplam 15 deniz seferi gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonunda 4 sınıf, 25 familya, 34 türe ait toplam 6084 adet ve 701,14 kg örnek tespit edilmiştir. Av kompozisyonunda 2285 adet ve 522,10 kg birey ile en fazla avlanan türün (%74,46) Sübye (Sepia officinalis) olduğu tespit edilmiştir. Bulgular toplam avın ağırlık olarak %74’ünü hedef tür, %18.99’unu tesadüfi türler ve %6.55’ini ise ıskarta türlerin oluşturduğu göstermektedir. Adet olarak ise toplam avın %37.56’sını hedef av, %25.82’sini tesadüfi av ve %36,62’sini ise ıskarta avın oluşturduğu tespit edilmiştir. Son olarak, tespit edilen bu türlerin yıllar içerisindeki değişiminin sürekli izlenmesi ile sürdürülebilir balıkçılığa nasıl bir katkı sağlayabileceği tartışılmıştır.
Mersin Körfezi’nde Sübye (Sepia officinalis, Linné, 1758) Avcılığında Kullanılan Fanyalı Uzatma Ağının Av Kompozisyonu ve Hedef Dışı Av