TOKADİZADE ŞEKÎB BEY'İN DERVİŞ SÖZLERİ (İNCELEME- METİN) - ECE, ZEYNEP (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bir düşünce tarzı olan tasavvuf, yüzyıllarca edebiyat tarihimize mana, milli benliğimize de güç katan unsurlardan biri olmuştur. Kitap ve sünnet doğrultusunda bir hayat sürmeyi amaç edinen sufiler, Hak'tan aldıklarını halka vererek insanlara faydalı olmayı ön planda tutmuş ve bu istikamet üzere bir çizgi takip etmişlerdir. Tasavvufi yolu tercih eden, Hak aşkını ve maneviyatı merkeze alan şairler de duygu ve düşüncelerini ortaya koymada tasavvuf terimlerinden faydalanmış ve bu amaç doğrultusunda çeşitli dinî- tasavvufî eserler yazmışlardır. Bu çalışmada Tanzimat dönemi şairlerinden olan ve hayatının bir döneminde Mevleviliği gaye edinen Tokadîzade Şekîb Bey'in hayatı, sanatı ve eserleri hakkında bilgi verildikten sonra, şairin Derviş Sözleri adlı dinî- tasavvufî mahiyetteki kitabının tanıtımının yapılması amaçlanmıştır. 1924 yılında yayınlanan Derviş Sözleri'nin şekil ve muhteva özellikleri ile ilgili gerekli bilgilerden sonra, dinî- tasavvufî açıdan değerlendirilmesi yapılmış ve transkripsiyonlu metni verilmiştir.

Sufism is a sort of idea that it has contributed sense to our literature for ages, and it has been a strength for our national identity. Sufi people who has almed to live according to Kur'ân and the sunnas, has given importance to give people which they have taken from the God and they have carried on a way like that during their lives. Poets who have prefered sufism, love of God and morale, have benefited the Sufistic words when they wanted to declare their thoughts and feelings and towards the that aim they have written various religious- sufistic works. In this work after informing about a poet Tanzimat Era Tokadizade Şekîb Bey his life, his art and works who has aimed to Mawlawiyah we have to decribe his book its name is Derviş Sözleri. After giving necessary information about image and subject of Derviş Sözleri which published in 1924, we have evaluated this work in terms of religions and sufism and we have given text with transcription of work
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı