MEVLÂNÂ’NIN DİVÂN-I KEBÎR’İNDE GÖLGE METAFORU - Ayar, Sevda Çilem (My University, 2020)
Tasavvuf edebiyatında gölge, vahdet anlayışı bağlamında, mutasavvıfların varlık ve yoklukkonularına bakış açılarını yansıtmada kullandıkları önemli bir metafordur. Gölge bir metafor olarak,mutasavvıfların âlemin hakikatin gölgesi olduğuna yönelik düşüncelerini ortaya koymaları bakımındanönemli imkanlar sunmuştur. Mevlânâ da, gölgeyi bu yönüyle ele alan mutasavvıflardandır. Bu çalışmadaMevlânâ’nın gölge ile ilişkili olarak varlık ve yokluk konusuna bakış açısı ele alınmıştır. Mevlânâ’nın Divânı Kebîr’inde gölge metaforuna bağlı olarak taranan beyitler Şefik Can tarafından Türkçeye aktarılan Divân-ıKebîr/Seçmeler isimli eserle sınırlı tutulmuştur. Çalışmada bu örneklerden yola çıkılarak ulaşılan sonuçlaradeğinilerek Mevlânâ’nın vahdet anlayışı ortaya konulmaya çalışılacaktır.
Keywords: Din Bilimi; Beşeri Bilimler; Edebiyat; Edebi Teori ve Eleştiri