ÖĞRETMENLERİN ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME TEKNİKLERİNİ KULLANMA DURUMLARINI İNCELEYEN ARAŞTIRMALARIN DEĞERLENDİRİLMESİ - Kazu, İbrahim Yaşar; Deniz, Emrullah (My University, 2019)
Bu çalışmanın amacı öğretmenlerin ölçme ve değerlendirme tekniklerini kullanmadurumlarını inceleyen araştırmaları belirlenen ölçütlere göre incelemektir. Taramamodeline dayalı olarak gerçekleştirilen bu araştırmada, doküman analizinin temel ilkeleribenimsenmiştir. Araştırma kapsamında YÖK Ulusal Tez Merkezinde 2005-2018 yıllarıarasında yayınlanmış toplam 82 tez incelenmiştir. Ulaşılan bulgulara göre, araştırmakonuları olarak öğretmen görüşlerini içeren çalışmaların ön planda olduğu; en fazlayayının 2008-2010 yılları arasında yapıldığı görülmüştür. Yapılan çalışmaların Marmara,Gazi ve Çanakkale Onsekiz Mart üniversitelerinde yoğunlaştığı ve bu çalışmaların büyükbölümünün sosyal bilimler ve eğitim bilimleri enstitülerinde gerçekleştirildiği tespitedilmiştir. Nicel ve karma yöntemlerin daha çok tercih edildiği araştırmalarda, anket vegörüşme teknikleri en fazla kullanılan veri toplama araçları olarak öne çıkmaktadır.Örneklem grupları olarak sınıf öğretmenleri, aday öğretmenler, sosyal bilgiler ve fen veteknoloji öğretmenlerinin öne çıktığı; verilerin analizinde ise daha çok t-testi, anova,içerik ve betimsel analiz tekniklerinin yoğun olarak kullanıldığı tespit edilmiştir. Eldeedilen sonuçların yapılacak çalışmalara ışık tutacağı düşünülmektedir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları