MİLLİ KÜTÜPHANEDE KAYITLI 06 MİL YZ A 3479 NUMARALI ŞİİR MECMUASI (İNCELEME-METİN VE MESTAP'A GÖRE TANİF) - ALPAR, MİHRİBAN (Fırat Üniveristesi, 2021)
Mecmualar, klasik Türk edebiyatı tarihinin ve birikiminin ortaya çıkarılmasında başvurulan kaynaklar arasında yer almaktadır. Tarihî bir öneme sahip olan mecmualar, manzum veya mensur antoloji niteliğindeki kaynaklardır. Bu şahsi antolojiler, dönemin edebî zevkini yansıtmakla kalmayıp şiirlerin toplandığı ve gün yüzüne çıkarıldığı hazinelerdir. Klasik edebiyatın hazinesi konumundaki bu kaynaklar, diğer kaynaklarda yer verilmemiş şair ve şiirleri tanımamıza, klasik edebiyatın tür ve şekil özelliklerine dair yeni bilgiler edinmemize vesile olmaktadır. Mecmualar sadece bu edebî önemi doğrultusunda değil aynı zamanda yazıldığı dönemin tarihî, sosyolojik, siyasi ve edebî zevki açısından fikir sahibi olmamızı sağladığı için de çok kıymetli eserlerdir. Bu sebeple mecmuaların her açıdan incelenip gün yüzüne çıkarılması hem edebî hem de tarihî açıdan kültürümüze büyük katkı sağlayacaktır. Yukarıda belirttiğimiz çerçevede, bu çalışmada tez konumuz olan Milli Kütüphanede 06 Mil Yz A 3479 numarada kayıtlı şiir mecmuasını ana hatlarıyla tanıtmaya çalıştık. Bu doğrultuda öncelikle klasik Türk edebiyatında mecmua kavramı, mecmuaların tasnif özellikleri ile bu sahada yapılmış olan tasnif denemelerini inceledik. Ayrıca mecmuaların klasik edebiyatımız açısından önemine değindik. Devamında mecmuada yer alan şairlere ait şiir sayıları, şiirlerin nazım şekilleri, şiirlerde kullanılan vezin, kafiye ve redif türleri hakkında istatistikî bilgiler aktardık. Daha sonr MESTAP tablosunu ekledik. Ayrıca çalışmamıza konu olan mecmuayı bahsedildiği gibi inceledikten sonra mecmuanın transkripsiyonlu metnini verdik. Bu çalışmadaki değerlendirmeler mecmuada yer alan 52 şair ve 102 şiir/şiir parçası üzerinden yapılmıştır. Mecmuadaki bazı şairlere kaynaklarda rastlanmamıştır.

Journals are among the sources used to uncover the history and accumulation of classical Turkish literature. Journals, which are of historical importance, are sources of verse or prose anthology. These personal anthologies are not only reflecting the literary taste of the period, but are also treasures where poems are collected and unearthed. These sources, which are the treasure of classical literature, enable us to recognize poets and poems that are not mentioned in other sources and to gain new information about the genre and shape features of classical literature. Journals are very valuable works, not only in accordance with their literary importance, but also because they enable us to have an opinion in terms of their historical, sociological, political and literary tastes. For this reason, analyzing and revealing the journals in every aspect will contribute greatly to our culture both in literary and historical terms. Within the framework mentioned above, in this study, we tried to outline the poem journal, our thesis topic, registered with the number of 06 Mil Yz A 3479 in the National Library. Accordingly, we firstly examined the concept of journal in classical Turkish literature, the classification characteristics of the journals and the classification attempts made in this field. We also mentioned the importance of journals in our classical literature. Later, we gave statistical information on number of poems, verse forms, meters used in poems, and rhyme styles of the poems taking place in the journal. Then, we added a MESTAP table. Also, following the study of the journal, which is the subject of our study, as mentioned, we gave the transcribed text of the journal. Evaluations in this study were made on 52 poets and 102 poems / pieces of poems in the journal. Some of the poets in the journal were not found in the sources.
A poem journal registered with the number of 06 MİL YZ A 3479 in national library (research-text and classification according to MESTAP)
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı