İsteğe bağlı düşük yapmak için başvuran kadınların serviksinde bulunan bazı patojen mikroorganizmaların prevalansı ve klinik önemi - Açık, Yasemin; Güngör, Leyla; Toraman, Aşçı Zülal (My University, 2004)
Amaç: Pelvik enflamatuar hastalık (PIH) gebeliğin tahliye ile şartlandırılmasının önemli bir komplikasyonudur. Bu çalışmada isteğe bağlı düşük yapmak için başvuran kadınların serviksinde bulunan ve PIH'a neden olabilecek bazı patojen mikroorganizmaların prevalansını tespit etmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı nitelikte olan çalışmanın örneklemini 02.03.2001-20.04.2001 tarihleri arasında Elazığ Devlet Hastanesi Aile Planlaması Polikliniği (EDHAPP) 'ne isteğe bağlı düşük yapmak için başvuran ve küretaj öncesi antibiyotik almamış toplam 60 kadın oluşturmaktadır. Muayenede 10 haftalığa kadar istenmeyen gebeliği olan kadınlara bir gün sonrasına randevu verilirken, vaginal lavaj yapmadan gelmeleri önerilmiştir. Kadınlar muayene edilmeden önce kuru, steril spekulum uygulanarak vaginal ve servikal örnekler alınıp, bekletilmeden kültür yerlerine ekim yapılmıştır. Bulgular: Çalışma kapsamına alınan kadınların yaş ortalaması 30.7+5.3 yıldır. Alınan kültürlerin % 78.3'ünde üreme olmuştur. Bunların %25'inde PIH için yüksek derecede risk oluşturduğu kabul edilen C. trachomatis ve N.gonorrhoeas, %86.7'sinde ise orta derecede risk oluşturan G.vaginalis, C.albicans, B grubu streptokok, E. coli, T.vaginalis üremiştir. Hastaların % 25'inin örneklerinde birden çok mikroorganizma pozitifliği tespit edilmiştir. Sonuç: Sonuç olarak, EDHAPP'ye isteğe bağlı düşük yapmak için başvuran kadınların büyük bölümünün kültür örneklerinde patojen mikroorganizmalar üremiştir. Bu nedenle isteğe bağlı düşük yapmak için başvuran hastalarda servikal ve vaginal patojenler açısından taramanın faydalı olacağı kanısına varılmıştır.
Keywords: Yaygınlık; Gebelik; Pelvik enflamatuvar hastalık; Serviks uteri