ENFEKTE YARA MODELİ OLUŞTURULMUŞ RATLARDA ANKAFERD İLE AMOKSİSİLİN KLAVULANİK ASİDİN GREFT SAĞ KALIMI ÜZERİNE ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - ATLİ, MEHMET EMİN (Fırat Üniveristesi, 2017)
Deri vücudumuzun dış yüzeyini tamamen kaplayan, iç ve dış ortam arasında bir geçirgenlik engeli oluşturan vucudun en büyük organ sistemidir. Vucut ısısını ayarlar, boşaltım ve solunuma yardımcı olur. Derinin bu fonksiyonlarının çeşitli etkenler sonucu kaybı ile beraber canlılarda akut veya kronik yaralar meydana gelir. İnsanlarda oluşan açık yaraları kapatmak için birkaç tedavi yöntemi vardır. Yaranın kendiliğinden iyileşmeye bırakılması, dikiş vb. uygulamalar ile yara dudaklarının uç uca getirilmesi, flep veya greft gibi doku aktarımları ile yara onarımı yapılarak yara iyileşmesi sağlanabilir. Yara iyileşmesini hızlandırmak amaçlı bir çok ajan üzerinde çalışma yapılmaktadır. Bu ajanlarlar arasında bitkisel özlü olanlar dikkati çekmektedir. Çalışmamızda anitbakteriyel etkisi olduğu bilinen bir bitkisel karışım olan Ankaferd'in enfekte yaranın deri grefti ile kapatılması sonrası yara iyileşmesi üzerine etkisini inceledik. Deneysel çalışma Kontrol, Amoksisilin Klavulanik Asid Kontrol ve Ankaferd olmak üzere 3 grupta toplam 24 adet sıçan üzerinde gerçekleştirildi. Deneklerin sırtlarında 2x2 cm'lik cilt defektleri oluşturuldu. İlk gün tüm yaralar Staphilococcus aureus bakterisi ile enfekte edildi. 2.gün kontrol grubunda ilaç uygulaması yapılmadan, Ankaferd grubunda ise yara yerine Ankaferd uygulanarak, sırt bölgesinden alınan deri greftleri ile greftlendi. Amoksisilin klavulanik asit grubuna 7 gün boyunca oral gavaj ile Amoksisilin-klavulanik asit verildi. Deney sonrası 7.gün biyopsiler alınarak değerlendirmeler yapıldı. Histolojik değerlendirmede kontrol ve deney grupları reepitelizasyon, granulasyon dokusu oluşumu, kollajen birikimi, inflamasyon şiddeti, anjiogenezis ve ülser bakımından karşılaştırıldı. Yara iyilleşmesi açısından kontrol grupları ve ankaferd grubu arasında istatistiksel açıdan anlamlı sonuç bulunamadı. Sonuç olarak yaptığımız çalışmada ankaferd'in antibakteriyel etkisinin olduğunu gösteren çalışmaları destekleyici sonuçlara ulaşılamadı. Anahtar Kelimeler: Yara İyileşmesi, Epitelizasyon, Ankaferd
Comparison of the effects of ankaferric and amoxycylene klavulanic acidine graft on the right range of infectional wound models
Keywords: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi