Halka Arz Edilen Spor Kulüplerinin Sportif Başarıları ile Piyasa Değerleri Arasındaki İlişki - Devecioglu, Sebahattin (My University, 2004)
Dünyada ve Türkiye de Spor kulüplerine ait şirketler, hisse senetlerini halka arz etmekle alternatif finansman yöntemlerine göre daha düşük maliyetle ve uzun vadeli bir kaynağı kullanmaktadırlar. Ayrıca kulüpler halka açıldıktan ve hisse senetleri Borsa'da işlem görmeye başladıktan sonra da hissellerini teminat göstererek kredi kullanabilme, borç senedi ihraç edebilme imkanlarından yararlanmak suretiyle finansman sağlayabilmektedirler. Bu çerçevede halka açılmak ve hisse senetlerinin menkul kıymet borsasında işlem görmesini sağlamak ile kulüpler, sermaye piyasasının denetim mekanizmaları sayesinde kurumsallaşma süreçlerini hızlandırmakta ve modern yönetim tekniklerine daha kısa sürede kavuşabilmektedirler. Türkiye’de ilk Halka arz işlemini başlatan spor kulüpleri Beşiktaş Jimnastik Kulübü (BJK) ile Galatasaray Spor kulübü(GS)’dür. Bu kulüpler halka arz işlemlerini kurmuş oldukları şirketlerle gerçekleştirmişlerdir.Bu çalışmada Türkiye’de Halka arz edilen spor kulüplerinin sportif başarıları ile piyasa değerleri arasındaki ilişkinin olup olmadığı amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Türkiye profesyonel süper liginde faaliyet gösteren her iki kulübün 2002-2003 futbol sezonundaki sportif başarıları, Türkiye Futbol Federasyonunun resmi sonuçları ile bu kulüplere bağlı şirketlerin piyasa değerleri, İstanbul Menkul Kıymetler Borsasının verileri ışığında Finnet 2000 Borsa analiz programında değerlendirilerek anlamlı bulunan sonuçlar tablolar halinde gösterilmiştir.
Keywords: Spor kulüpleri; sportif başarı; piyasa değeri; halka arz