Ümraniye ve Kadıköy (İstanbul) İlçeleri Aktarlarında Bazı Hastalıkların Tedavisi İçin Satılan Bitkiler - Bağci, Eyup; Urun, Elif (Türkiye Tabiatını Koruma Derneği, 2025)
Bu çalışma 2021-2022 yılları arasında Ümraniye ve Kadıköy (İstanbul) ilçeleri aktarlarında tedavi amaçlı satılan bitkiler ve bunların kullanım alanlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. 10 tane Ümraniye, 10 tane Kadıköy toplamda 20 aktar ziyaret edilip görüşülmüştür. Görüşmeler sonucunda satışı yapılan bitkilerin kullanım alanlarının yanı sıra, kullanım şekilleri, kullanılan kısımları ve yerel isimleri eklenerek, bilimsel kaynaklar ile karşılaştırılmış ve tablo halinde verilmiştir. Bu çalışmadaki hastalıklar; zayıflama, kalp damar hastalıkları, karaciğer hastalıkları, şeker hastalıkları, böbrek hastalıkları, kolesterol, soğuk algınlığı-üşütme-öksürük, mide hastalıkları, romatizma, kanser olmak üzere 10 başlık altında kategorilere ayrılmış ve bu hastalıkların tedavisinde en çok kullanılan bitkiler belirlenmiştir.
Keywords: Botany (Other); Bitki Bilimi (Diğer)