Seyyid Hakîm Muhammed'in Kâmil Tabiat (Et-Tıbâu't-Tâmm) ile İlgili Bir Risalesi - Erdoğan, İsmail (My University, 2003)
Kâmil Tabiat, İslâm Felsefesi, tasavvuf, gizli bilimler gibi disiplinlerde kullanılan bir terimdir. Bu terimi İşraki filozoflar daha farklı bir anlamda kullanmışlardır. Ancak Kâmil Tabiat ile ilgili müstakil eserlerin Osmanlılar döneminde yazıldığını görmekteyiz. Bu düşünürlerden birisi de Seyyid Hakîm Muhammed'dir. Ona göre Kâmil Tabiat, insanlığa ait küllî ve müşterek bir ruhtur. Bu ruh, insanlığın manevî öğretmeni olarak kabul edildiği gibi, insan ruhları da bu Küllî Ruh'un manevî evladı olarak görülmektedir. Bu çalışmada, Kâmil Tabiat teriminin, diğer filozoflar tarafından nasıl anlaşıldığı da incelenecektir.
Keywords: Din Bilimi; Edebi Teori ve Eleştiri