ELAZIĞ VE ÇEVRESİNDEKİ İÇME VE KULLANIM SULARINDA RADYOAKTİVİTE SEVİYELERİNİN TAYİNİ - CANBAZOĞLU, CUMHUR (Fırat Üniveristesi, 1998)
Yüksek Lisans Tezi ELAZIĞ ve ÇEVRESİNDEKİ İÇME ve KULLANIM SULARINDA RADYOAKTİVİTE SEVİYELERİNİN TA YİNİ * Cumhur CANBAZOĞLU Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı 1998, Sayfa: 111 Bu çalışmada, örneklerin ısı ile kaynatılmadan buharlaştınlması yönteminden faydalanılarak sayıma hazır hale getirilen su numunelerinin radyoaktivite sayımlan, uygun sintilatörlerle Düşük Seviyeli Alfa Sayıcısı temel olmak üzere, Geiger Müller sayıcısı, sintilasyon (Nal(Tl)) sayıcısı, yarıiletken (yüzey engelli silikon) detektör ve gaz orantılı sayıcının kullanımı ile karşılaştırmalı olarak yapılmıştır. Elde edilen veriler kullanılarak su numunelerinin alfa ve beta radyasyon seviyeleri belirlenmiştir. Buna göre; Elazığ yöresinin içme ve kullanım sularındaki genel ortalama alfa ve beta aktiviteleri sırası ile 0.0968 ± 0.0360 Bq/lt ve 0.1562 ± 0.0395 Bq/lt olarak hesaplanmıştır. Bu aktivite değerleri kullanılarak, Elazığ ve yöresindeki suların radyoaktivite seviyesinin değişimini gösteren bir radyasyon haritası elde edilmiştir. Sonuçlar, WHO (Dünya Sağlık Teşkilatı), TSE (Türk Standartları Enstitüsü) ve İSKİ (İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi) gibi yetkili kurumlar tarafindan kabul edilmiş konsantrasyon limitleri ile karşılaştırılmış; bölgenin alfa ve beta aktivitelerinin genel ortalamasının, standart değerlerin altında olduğu ve insan sağlığı açısından herhangi bir tehlike arz etmediği tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Elazığ ve Yöresi, Sulardaki Radyoaktif Kirlilik, Radyoaktivite, Radyasyon. *: Bu tez, YDABÇAG-569 nolu proje ile TÜBİTAK tarafindan desteklenmiştir.
Determination of the radioactivity level in drinking and usage water in Elazığ and its surrounds
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği; Physics and Physics Engineering