Eviricilerin harmonik eliminasyonunda optimum anahtarlama açılarının genetik algoritmalar ile elde edilmesi - İnce, Melih Cevdet; Gürsu, Barış (My University, 2005)
Bu çalışmada, eviriciden elde edilen kare dalga formundaki tam sinüs olmayan işarette meydana gelen, istenmeyen harmonileri bastırabilmek için, bir arama ve optimizasyon yöntemi olan Genetik Algoritmalar(GA) mantığı içerisinde yazılan bir Matlab programı ile optimum sayıda, optimum anahtarlama açı yerlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Optimum anahtarlama açıları, birinci harmonik genliğini en büyük, bastırılacak harmonik genliklerini de en küçük yapan açılardır. Eviricilerde harmonik elıminasyonunun gerekliliği üzerinde durulmuş ve eliminasyonun yapılmadığı durumlarda harmoniklerin olumsuz etkileri verilmiştir. Var olan bu harmonikleri bastırmak için kullanılabilecek filtreler hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Gerekli matematiksel temeller oluşturularak problem GA'ya uygulanmış, amaç ve uygunluk fonksiyonu tanımlanarak programın çalışması adım adım anlatılmıştır. GAHE(Genetik Algoritmalar ile Harmonik Eliminasyonu) programı ile çözülen problemlerin sonuçları, önceden klasik optimizasyon yöntemleriyle bulunmuş olan bazı çözümlerle ve değişik giriş durumlarında birbirleriyle karşılaştırılarak tablo ve grafik halinde verilmiş ve yöntemin başarısı belirlenmiştir.
Keywords: Mühendislik; Elektrik ve Elektronik; Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği