MODERN SUUDİ ARABİSTAN DEVLETİNİN DOĞUŞU (1914-1932) - ERDOĞAN, TUBA (Fırat Üniveristesi, 2006)
YÜKSEK LİSANS TEZİMODERN SUUDİ ARABİSTAN DEVLETİ'NİN DOĞUŞU (1914-1932)Tuba ERDOĞANFırat ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüTarih Anabilim Dalı2006, Sayfa: VIII + 159Giriş kısmında; Suudi Arabistan'ın adı ve konumunu, tarih içerisinde Suudi Arabistan,Osmanlı hakimiyeti dönemindeki Suudi Arabistan ile Vahhabi Hareketi ve sonrası SuudiArabistan'daki gelişmeleri incelendi.Birinci Bölümde; Birinci Dünya Savaşı'nda Arabistan Yarımadası'nın geneldurumunu incelendikten sonra, Osmanlı'nın Kutsal Cihad'ı ilan edişi, ardından Şerif Hüseyinİsyanı, sonrasında I.Dünya Savaşı'nda İbni Suud ile İngiliz ilişkilerine değinildi.İkinci Bölümde; İbni Suud'un sınırlarını genişletmesi ve Şerif Hüseyin ile mücadelesikaynaklara başvurularak ayrıntısı ile ortaya konulmuştur. Aynı zamanda İbni Suud'un Hail veHicaz'ı ele geçirmesi konusunu irdelendi.Üçüncü Bölümün başlığı `Suudi Arabistan Devleti'nin Doğuşu' dur. Bu bölümde;Suudi Arabistan Devleti'nin kuruluşu, Suudi Devleti'nin kurulmasında İhvan'nın rolü, Hicazve Asir'de İbni Suud'a karşı yapılan isyanlar, Suudi Arabistan Devleti'nin idaresi, SuudiDevleti'nin nüfusu araştırıldı.Dördüncü Bölümde `Suudi Arabistan Devleti'nin Dış Politikası' başlığı altında;Türkiye, İngiltere, Sovyetler Birliği, ABD ve sınır komşuları olan Ürdün ve Irak'la ilişkileriniarşiv belgeleri ile incelendi.Anahtar kelimeler: Suudi Arabistan, Şerif Hüseyin, İbni Suud, Hicaz, Necid.

SUMMARYMASTER THESISDEVELOPMENT OF STATE OF MODERN SUADI ARABIA (1914-1932)Tuba ERDOĞANUniversity of FıratThe Institute of Social ScienceDepartment History2006, Page VIII+ 159In the introductory section the name of Saudi Arabia and its location; the Saudi Arabiathroughout the history, the Saudi Arabia in the region of Ottoman Empire; the RebelliousWahhabi movement and the following developments in Saudi Arabia has been investigated.In the first chapter I studied the Arabic Peninsula. After I studied the general situationof the Arabic Peninsula, I investigated the declaration of the Holy War the Ottomans. Then Istudied the rebellion of Sherif Hussein and the Anglo- Saudi Relations during the First WorldWar.In the second chapter I have studied the activities of Ibn Saud towards its boundariesand his struggle with Sherif Hussein. At the same time, I inspected the capture of Hail andHijaz by Ibn Saud.The third chapter bears the title of ? The Birth of Saudi Arabian Government?. TheFoundation of Saudi Arabian Government, the role of Ikhwan in the foundation of SaudiGovernment, the rebellions taken against Ibn Saud in Hijaz and Asir area have been examinedin detail.In the fourth chapter under the title of ? The Foreign Policies of Saudi ArabianGovernment?. I have enumerated The Saudi- Türkiye relations, Anglo-Saudi relations, Saudi -Soviet Socialist Union relations, Saudi- U.S.A. relations and the relations between SaudiArabia and bordering neighbours.Key Words: Saudi Arabia, Sharif Hussein, Ibn Saud, Hijaz, Najd.
Development of state of modern Saudi Arabia (1914-1932)
Keywords: Tarih