Arşiv Belgelerine Göre Osmanlı Devleti’nde Kumaşlar ile İlgili Sorunlar - Kısa, Yavuz (My University, 2025)
Bu çalışma, Osmanlı Devleti’nde kumaş üretim ve tüketim süreçlerinde ortaya çıkan problemleri arşiv belgeleri ışığında incelemektedir. XVI. yüzyıldan itibaren dokuma sanayisinde yaşanan yapısal ve ekonomik sorunlar; sosyal düzeni bozan eşkıyalık olayları, idarecilerin keyfi uygulamaları, sanatkârların iş ahlakındaki bozulmalar, hileli üretim, narh düzenlemeleri ve dış rekabet gibi birçok başlık altında değerlendirilmektedir. Osmanlı kumaş sanayiinde özellikle ipekli, yünlü ve pamuklu kumaşlar öne çıkarken, kalite kontrolü ve devlet denetimi üretim sürecinin temel unsurlarından biri olmuştur. Arşiv kaynakları, devletin üretim, kalite, fiyatlandırma ve ticaret üzerindeki düzenleyici rolünü açıkça göstermektedir. Bununla birlikte, Avrupa menşeli ürünlerin Osmanlı pazarında yaygınlaşması ve teknolojik geri kalmışlık, yerli dokuma sanayisinin rekabet gücünü zayıflatmıştır. Çalışmada, tekstil sektöründeki sorunların yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda sosyal, siyasi ve kültürel boyutlarıyla da değerlendirilmesi, Osmanlı toplum yapısını anlamada önemli bir katkı sunmaktadır.
Keywords: Kumaş; Arşiv Belgeleri; Devlet Denetimi; Osmanlı Dokuma Sanayisi.