Akıllı Şebekeler: Siber Güvenlik Unsurları ile Veri İletimi - Gündüz, Muhammed Zekeriya; Daş, Resul (Bingol University, 2021)
Kritik altyapıların ana unsurunu oluşturan elektirik enerjisinin üretim, iletim ve dağıtımında etkinliği sağlamak açısından akıllı şebeke uygulamalarının kullanımı artmaktadır. Günümüz kritik altyapılarının uygulanmasındaki en büyük sorunlardan birisi de siber güvenliğine yönelik tehditler ve saldırılardır. Siber güvenlik, bilgi varlıklarında bulunan açıklıkların tehditler tarafından kullanılması sonucunda bilgi varlığının gizlilik, bütünlük veya erişilebilirliğinin zarar görmesini engelleme süreçlerinin tamamıdır. Akıllı şebekelerin kullanımının yaygınlaşması sürecindeki tehditlerin tanımlanması, sınıflandırılması ve bunlara karşı alınacak önlemlerin belirlenmesine yönelik çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Akıllı şebekelerin siber saldırılardan en az seviyede etkilenmesi için bilgi güvenliğinin temel unsurları olan gizlilik, erişilebilirlik ve bütünlük esaslarının diğer gereksinimlerle beraber en üst düzeyde sağlanması gerekmektedir. Bu çalışmada; Akıllı şebekelerin tanımlanması, akıllı şebekelerde bilgi güvenliği ve siber güvenlik tehditleri ile ilgili değerlendirmeler yapılarak çözüm önerileri sunulmuştur.

The use of smart grid applications is increasing in order to ensure efficiency in the generation, transmission and distribution of electrical energy, which is the main element of critical infrastructures. One of the biggest problems in the implementation of today's critical infrastructures is threats and attacks on cyber security. Cyber security is the whole of the processes of preventing damage to the confidentiality, integrity or availabity of information assets as a result of the exploitation of vulnerabilities in information assets by threats. Studies are needed to identify and classify threats in the process of spreading the use of smart grids and to determine the measures to be taken against them. In order to be affected by cyber attacks at the lowest level, the principles of confidentiality, availability and integrity, which are the basic elements of information security, should be provided at the highest level along with other requirements in smart grid applications. In this study; Evaluations about the definition of smart grid, information security in smart grid and cyber security threats were made and solution suggestions were presented.
Smart Grids: Data Transmission with Cyber Security Principles
Keywords: Engineering; Mühendislik