Lokal ve Sistemik Borik Asit Uygulamasının Titanyum ?mplantların Osseointegrasyon Düzeylerine Etkileri - Gunes, Nedim; Bozoglan, Alihan; Dündar, Serkan (My University, 2022)
Amaç: Bu çalışmada, sıçan tibialarında titanyum implantların osseointegrasyonuna lokal ve\rsistemik borik asit (BA) uygulamasının etkilerini araştırmayı amaçladık.\rGereç ve Yöntem: Titanyum implantlar, 32 sıçandan oluşan bir numune grubunun sağ tibia\rkemiğine cerrahi olarak entegre edildi. Sıçanlar dört tedavi grubuna ayrıldı: kontroller (CNT) (n=8),\rlokal BA (LBA) (n=8), sistemik BA (SBA) (n=8) ve sistemik ve lokal BA (SLBA) ( n=8). Kontroller,\rimplant cerrahisinden sonra herhangi bir uygulama görmedi. LBA grubunda implant soketlerine\rlokal BA uygulandı, ardından implantlar soketlere yerleştirildi. SBA grubuna periton içi 8 mg/kg BA\ruygulandı. SLBA grubunda implant soketlerine lokal BA uygulandı, ardından implantlar soketlere\ryerleştirildi; ardından günde 8 mg/kg BA periton içi uygulandı. Deney periyodu 28 gün sürmüş,\rbundan sonra hayvanlara ötenazi uygulanmış ve implantlar çevredeki kemik dokusu ile birlite\ralınmıştır.\rBulgular: Dekalsifiye olmayan histolojik yöntem kullanılarak kemik-implant kaynaşması (KİK)\roranları (%) incelendi. SLBA ve SBA gruplarında KİK oranları, kontroller ve LBA grubu ile\rkarşılaştırıldığında yüksekti (p<0.05) (p=0.004 p=0.002 p=0.011 p=0.013). SLBA grubunda KİK\roranı SBA grubuna göre nümerik düzeyde olsa da istatistiksel düzeyde fark oluşturmadı (p>0.05\rp=0.38).\rSonuç: Bu çalışmanın sınırlamaları dahilinde, lokal uygulama ile sistemik ve sadece sistemik BA\ruygulamasının titanyum implantların osseointegrasyonunu artırabileceği sonucuna varılabilir.
Keywords: Mühendislik; Biyotıp