SIMILAR IMAGE RETRIEVAL IN ELECTRONIC COMMERCE FOR ONLINE SHOPPING BASED ON COLOR AND EDGE DIRECTIVITY DESCRIPTOR - AL-JAF, SORAN (Fırat Üniveristesi, 2017)
E-ticaret, alıcılar için cazip bir seçimdir. Aslında e-ticaret web sitelerinde anahtar kelime yöntemi ile nesne araması yapılır. Tüketicilerin, aranan nesneye ilişkin anahtar kelimeyi kesin olarak seçmesi gerekir. Bu tez, e-ticarette çevrimiçi alışveriş için, büyük bir veri tabanında verimli bir şekilde resim erişimini amaçlayan, renk ve kenar tabanlı benzer resim erişimine dayalı bir metot sunmuştur. Burada büyük bir veri tabanı ile uygulamanın oluşturulması için, resmin kaynak ve hedef bileşenlerini karşılaştıran, RGB (yatay ve dikey) iz düşüm kullanılmıştır. Bu metodun internet üzerinden çevrimiçi alışveriş için en iyi ürün arama tekniklerinden biri olduğu kanıtlanmıştır. E-ticarette ürünlerin ticari işlemleri, satın alma ve satışı elektronik sistem sayesinde veya internet aracılığıyla yapılır. Bu tezde resim arama ile ürünleri bulmak için, alıcılara uygun ürünleri görmelerine izin veren, bir teknik kullanılmıştır. Ürün arama için metin arama yerine resim kullanmanın sebebi, anahtar sözcük veya metin ile arama yapmanın, hatalı ürün arama, geniş ölçekte arama ve doğru olmayan arama sonuçları gibi, bazı sorunlarının olmasıdır. Bu teknoloji, veri tabanından benzer veya ayı görüntü erişimi için alıcılara resim aramada yardımcı olacak yeni bir arama şekli sağlamaktadır. Yapılan arama sonuçları ile tüketici ürünü çabucak satın alabilir. Uygulama sonuçları alıcı için e-ticaretteki ürün arama sürecinde, metin ve görüntü arama arasındaki farkı göstermiştir.

E-commerce is attractive a common choice for buyers. Actually, the popular item searching method that e-commerce websites give is keyword search. And the consumers should be accurate choose relevant keywords to search for items. This thesis presents a method based on similar image retrieval in e-commerce for online shopping based on color and edge; aiming at efficient retrieval of images from the large database for online shopping. Here, RGB (horizontal and vertical) projection is used for creating our application with a huge image database, which compares image source with the destination components. This method is proven to be one of the best techniques for online shopping product search on the Internet. In e-commerce business transactions, buying and selling products are made through the electronic system or via the Internet. In this thesis, a technique is used for finding products by image search, which is convenient for buyers in order to allow them to see the products. The reason for using image search for products instead of text searches is that products searching by keywords or text have some issues such as errors in search items, expansion in search and inaccuracy in search results. This technology is providing a new search mode, searching by image, which will help buyers for finding the same or similar image retrieval in the database store. The image searching results have been made customers buy products quickly. The results of the implementation show that searching process for products in e-commerce different between search by image and search using text for buyer option.
Elektronik ticarette çevrimiçi alışveriş için renk ve kenar yönelim açıklayıcı tabanlı benzer görüntü erişimi
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol