EPİLEPTİK HASTALARDA OTONOM SİNİR SİSTEMİ DİSFONKSİYONU VE SOLUNUM SİSTEMİ ÜZERİNE ETKİLERİ - SARI, TACİM (Fırat Üniveristesi, 2002)
l.ÖZET Epilepsili hastalarda iktal dönemde otonom sinir sistemi (OSS) disfonksiyonu ve buna ait klinik bulgular ortaya çıkabildiği bilinmektedir. Son yıllarda epileptik hastalarda interiktal dönemde de OSS'inde disfonksiyon oluştuğu iddia edilmekte olup, konu halen tartışılmaktadır. Bu çalışmada bir grup epileptik hastada interiktal dönemde OSS fonksiyonlarını inceleyerek interiktal dönemde otonomik disfonksiyon oluşup oluşmadığım ve bunun solunum fonksiyonu üzerine muhtemel etkilerini araştırdık. Bu amaçla, Fırat Üniversitesi Fırat Tıp Merkezi Nöroloji polikliniğine tetkik ve tedavi amacıyla başvuran 32 epilepsi hastasında (23 Jeneralize epilepsi, 9 parsiyel epilepsi) antiepileptik tedavi öncesi ve tedavi başladıktan 3 ay sonra EMG laboratuarında sempatik sistemi değerlendirmek için Sempatik deri yanıtı (SDY), parasempatik sistemi değerlendirmek için RR interval variation (RRİV) ölçümü yapıldı. Spirometri laboratuarında solunum fonksiyon testleri çalışıldı (SFT). 32 sağlıklı gönüllüden oluşan kontrol grubunda da SDY ve RRİV ölçümleri yapıldı. Tüm hastaların tedavi öncesi ve tedavi sonrası RRİV ve SDY ölçümlerinin kontrol grubunun ölçümleriyle karşılaştırılmasında anlamlı fark bulunmadı. Tüm hastaların tedavi öncesi ile tedavi sonrası (3 ay) RRİV, SDY ve SFT değerlerinin karşılaştırılmasında anlamlı fark bulunmadı. Parsiyel epileptik hastaların tedavi öncesi RRTV ve SDY değerlerinin kontrollerle karşılaştırılmasında; hasta grubunun üst ekstremite SDY latansı (1,3±0,2 sn) kontrol grubundan (1,2±0,3 sn) uzun bulundu (p=0.05). Tedavi öncesi RRİV, kontrol grubu ile karşılaştırıldığında anlamlı fark gözlenmedi. Parsiyel epileptik hastaların tedavi öncesi ile tedavi sonrası RRİV, SDY ve SFT değerlerinin karşılaştırılmasında; tedavi sonrası üst ekstremite SDY latansı (1,1±0,3 sn), tedavi öncesine göre (1,3±0,2 sn) anlamlı derecede kısalmıştı (p=0.03). Jeneralize epileptik hastaların tedavi öncesi RRİV ve SDY değerlerinin kontrol grubuyla karşılaştırılmasında; hasta grubun tedavi öncesi derin solunum RRİV değeri kontrol grubunun derin solunum RRİV değerinden anlamlı derecede düşük bulundu (p=0.01). SDY değerleri açısından anlamlı fark yoktu. Jeneralize epileptik hastaların tedavi sonrası RRTV ve SDY değerlerinin kontrol grubuyla karşılaştırılmasında; hasta grubun derin solunum RRİV değeri (%32,6±15,3) kontrol grubundan (%43,0±18,2) düşük bulundu (p=0.03). Jeneralize epileptik hastaların tedavi öncesi ile tedavi sonrası RRİV, SDY ve SFT değerlerinin karşılaştırılmasında anlamlı fark yoktu. Jeneralize ve parsiyel epilepsi hastalarının mtedavi öncesi RRİV, SDY ve SFT ölçümlerinin karşılaştırılmasında; yalnızca vital kapasite jeneralize epilepsili hastalarda (69,9±16,6 L) parsiyel epilepsili hastalardan (82,1±13,4 L) anlamlı düzeyde düşüktü (p=0.04). Bu çalışmada Parsiyel epilepsili hastalarda sempatik disfonksiyon, jeneralize epilepsili hastalarda parasempatik disfonksiyon tespit edildi. Gerek parsiyel gerekse jeneralize epilepsili hastaların SFT'lerinde anormallik saptanmadı. Anahtar kelimeler: Otonomik sistem, Sempatik deri yanıtı, RR interval variation, Solunum fonksiyon testleri, Epilepsi, Antiepileptik tedavi. IV

tedavi öncesi RRİV, SDY ve SFT ölçümlerinin karşılaştırılmasında; yalnızca vital kapasite jeneralize epilepsili hastalarda (69,9±16,6 L) parsiyel epilepsili hastalardan (82,1±13,4 L) anlamlı düzeyde düşüktü (p=0.04). Bu çalışmada Parsiyel epilepsili hastalarda sempatik disfonksiyon, jeneralize epilepsili hastalarda parasempatik disfonksiyon tespit edildi. Gerek parsiyel gerekse jeneralize epilepsili hastaların SFT'lerinde anormallik saptanmadı. Anahtar kelimeler: Otonomik sistem, Sempatik deri yanıtı, RR interval variation, Solunum fonksiyon testleri, Epilepsi, Antiepileptik tedavi. IV2.ABSTRACT It known that autonomic nervous system dysfunction and related clinical signs could be occur in ictal period of epileptic patients. Recently, it has been also proposed that the dysfunction in autonomic nervous system may be appeared in interictal periods, but this issue remains controversial. In the present study, we aimed to examine whether there has been an autonomic dysfunction in interictal period via evaluating the functions of autonomic nervous system and whether there has been an effect on respiratory functions. Therefore, we evaluated 32 epileptic patients ( 23 generalized and 9 partial epilepsy) who applied to Deperment of Neurology at Fırat University School of Medicine and obtained following measures; sempathetic skin response (SSR) for evaluating sempathetic system and RR interval variation (RRIV) at the beginning and third month of antiepileptic treatment in EMG laboratory. In spirometry laboratory, respiratory functional tests (RFT) were studied. In addition, in 32 healthy volunteers, SSR ve RRIV were examined. There were no significant differences between groups at both baseline and month 3 in regard to comparisons of SSR and RRIV. In patient group, there were no significant differences regarding RRTV, SSR and RFT at baseline comparing with those of month 3. In partial epileptic patients, the SSR latency of upper extremity (1,3 ±0,2 sec ) was longer than found in controls (1,2±0,3 sec) at baseline (p=0.05). However, at baseline, RRTV did not differ from controls. In patients with partial epilepsy, in comparing RRTV, SSR and RFT before and after treatment, post-treatment SSR latency of upper extremity (1,1±0,3 sec) was lower than pre- treatment values (1,3±0,2 sec) (p=0.03). When compared RRTV and SSR values between patients with generalized epilepsy and controls at baseline, pre-treatment RRTV values of patients were statistically significant lower than controls (p=0.01). But there was no difference on SSR. When compared post-treatment RRTV and SSR values of generalized epileptic patients with healthy controls, depth breathing RRTV value (32,6% ±15,3) of patients was lower than that of controls (43,0%±18,2) (p=0.03). There were no statistically significant differences between pre-treatment and post-treatment RRTV, SSR and RFT values of generalized epileptic patients. When compared baseline RRTV, SSR and RFT between generalized and partial epileptic patients, only vital capasity was lower in generalized epileptic patients (69,9±16,6 L) compared to partial epileptic patients (82,1±13,4 L) (p=0.04). V
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Nöroloji; Neurology