Nedenleri ve Sonuçları Açısından Gri Boşanma Olgusu - Yusufoğlu, Ömer Şükrü (My University, 2025)
Son yıllarda dünya genelinde bireylerin yaşam süresinin uzaması, sağlık alanındaki gelişmeler, refah düzeyinin ve yaşam kalitesinin artması gibi faktörler nedeniyle hayatın ikinci bölümünü daha iyi değerlendirmek amacıyla boşanmalar da yeni bir forma kavuşmuş ve ileri yaşlara taşınmıştır. 50 yaşın üzerinde gerçekleşen boşanmalar “gri boşanma” olarak adlandırılmıştır. Gri boşanma konusunda öne çıkan Amerika Birleşik Devletleri’nde II. Dünya Savaşı’ndan sonra nüfus patlaması olarak nitelendirilen “baby boomers” kuşağının yaşlanması, boşanma sayısının artışında etkili olan faktörler arasındadır. Literatürde daha çok Amerikan akademi dünyasının çalışmaları yer almakta, Susan Brown, Fen Lin ve arkadaşlarının yaptıkları çalışmalar ön plana çıkmaktadır. Bu çalışmada gri boşanma olgusunun kavramsal analizi yapılarak nedenleri ve sonuçlarını değerlendirmek amaçlanmıştır. Yapılan araştırma, bu konuda yapılan diğer çalışmalara dayalı bir literatür taramasını içermektedir. Bununla birlikte Türkiye İstatistik Kurumu, Eurostat ve Dünya Bankasına ait bazı veriler analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre erkekler daha fazla gri boşanmayı tercih etmekte, kadınların oranı da artış göstermektedir. Bununla birlikte ikinci evliliklerin ve boş yuva sendromunun gri boşanma açısından ciddi bir risk oluşturduğu, sağlık sorunlarının gri boşanmaya yol açabileceği sonuçlarına ulaşılmıştır. Gri boşanma sonrasında ekonomik refahın azaldığı, arkadaş ve çocuklarla ilişkilerin zarar gördüğü ve yalnızlık hissinin derinleştiği sonuçlarına ulaşılmıştır. Buna rağmen boşanan bazı bireyler daha mutlu bir yaşam sürmektedir.
Keywords: Sağlık; Yaşlanma; Boşanma; Ekonomik Refah; Gri boşanma