Ferrokrom cürufunun değişik asitlerle liç işlemi - Yazıcı, Ayşegül; Kaya, Mehmet Demir (My University, 1996)
Bu çalışmada, Etibank Şarkkromları Ferrokrom Fabrikası cürufunun değişik asitlerle liçi araştırıldı. Fabrika atık sahasından ideal bir örnekleme sonucu elde edilen numunelerin azaltılması ve aynlmasinda dörtleme yöntemi kullanılarak homojenlik sağlanmaya çalışıldı. Kademeli kırma ve öğütme sistemleri kullanılarak boyut küçültme işlemine tabii tutulan numuneler fraksiyonlara ayrıldı. Boyut küçültme ile elde edilen her bir fraksiyonun analizi standartlara uygun şekilde yapıldı. Cüruflar homojen yapıda olduklarından herbir fraksiyondaki element miktarlan yaklaşık aynı çıktı. Liç işleminde, HC1, H2SO4, HNO3, HCIO4, H3PO4, (HCI+HClO4) ve FeCl3 çözeltileri kullanıldı. Çalışmada, asit karışımında yüksek sıcaklıkta en çok % 94 Cr çözeltiye alınabildi.
Keywords: Kimya; Uygulamalı; Mühendislik; Kimya; Kimya; İnorganik ve Nükleer