Sistoskopik görünüm ile mesane biyopsi ve tur materyallerinin patolojik tanılarının karşılaştırılması - Ergin, Ertürk; Ardıçoğlu, Aslan; Orhan, İrfan; Kanbay, Mustafa (My University, 2002)
Bu çalışmamızda mesane kanseri ön tanısı ile sistoskopi yapılan hastaların sistoskopik bulgu ve tanıları ile patolojik tanılarını karşılaştırarak aralarındaki korelasyonu, sistoskopi yapanın sistoskopi sırasında invazyon varlığını tahmin etme oranlarını belirledik. Biyopsi yapılan 41 hasta ve transüretral rezeksiyon uygulanan 61 hasta ile birlikte toplam 102 hasta değerlendirildi. Benign karakterde olduğu belirtilen Iezyonlarin patolojik değerlendirme sonucu 2 (%7.4) hastada malignite tesbit edildi. Malign olduğu düşünülen 61 hastanın 5 (%8.1) inde malignite tesbit edilmedi. Sistoskopi yapanın sistoskopi sırasında invaziv olabileceğini belirttiği 5 hastadan gönderilen TUR materyalinin patolojik değerlendirme sonucunda sadece 2 hastada, toplam hastaların 11'inde invazyon tesbit edildi. Sisloskopik inceleme mutlaka patolojik değerlendirme ile birlikte yapılmalıdır. Sistoskopik görünümle tümör invazyonıına karar vermek mümkün değildir.
Keywords: Patoloji; Mesane neoplazmları; Biyopsi; Tanı teknik ve işlemleri; Sistoskopi