Elazığ'da yabani güvercinlerde (Colummba livia) eimeria türlerinin bulunuşu - Köroğlu, Ergün; Simsek, Sami (My University, 2001)
Bu çalışma 2000 yılı içerisinde Elazığ şehir merkezinden elde edilen güvercinlerde (Columba livia) coccidia etkenlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Güvercinlerden elde edilen dışkı örnekleri çinko sülfat flotasyon metodu ile hazırlanarak mikroskopik muayeneye tabi tutulmuş, muayene edilen 53 .örnekten 8'inin (% 15.09) coccidia ookisti taşıdığı görülmüştür. Müsbet dışkı örnekleri % 2.5'lik potasyum dikromat solüsyonu ile karıştırılarak, ayrı ayrı petri kutularına ince bir tabaka teşkil edecek şekilde yerleştirilmiş ve sporlanmaya bırakılmıştır. Sporlanmış örneklerden yapılan bakılarda müsbet 8 numunenin hepsinde Eimeria labbeana ve E. columbarum türlerinin ookistleri beraber bulunmuştur.
Keywords: Eimeria; oosit; güvercin; Eimeria columbarum; Eimeria labbeana; koksidiyoz; karışık enfeksiyon