Basılı Medyada Kadın Çalışanların Rollerinin ve Yansımalarının İncelenmesi: Capital Dergisi Üzerine Bir Çalışma - Ölmez, Sibel Kula; Kaya, Hale Fulya (Fırat University, 2026)
Bu çalışma, Capital Dergisi’ne yönelik içerik ve söylem analizine odaklanarak kadın çalışanların yazılı basındaki rollerini ve yansımalarını incelemektedir. Araştırma, iş dünyasındaki kadınların dergide zaman içinde nasıl tasvir edildiğini ortaya çıkarmayı hedeflemektedir. Bu doğrultuda, Capital Dergisi’nin 31 yıllık arşivi (1993 ile 2024 arasında) analiz edilmiştir. Bulgular, kadın çalışanları ve yöneticileri tasvir etmek için kullanılan terminolojinin, kadınlara yönelik değişen toplumsal tutumlarla birlikte evrildiğini göstermektedir. Ancak bu değişimlere rağmen sonuçlar, iş dünyasında cinsiyet ayrımının hâlâ yaygın olduğunu da ortaya koymaktadır. Yıllar içinde, çalışan kadınlara bakış açısının önemli ölçüde değişmediği ve karşılaştıkları engellerin ortadan kaldırılmasına yönelik çeşitli önlemler alınmasına rağmen mevcut sorunların devam ettiği tespit edilmiştir. Bununla birlikte, yayımlanan haberlerde kadın yöneticilerin hem ulusal hem de uluslararası iş dünyasında başarılı uygulamalara imza atarak diğer kadınlara ilham verdikleri vurgulanmaktadır.

This study explores the roles and representations of women employees in print media, focusing on a content and discourse analysis on Capital Magazine. The research aims to highlight how women in the business have been portrayed in the magazine over time. For this purpose, the 31-year archive of Capital Magazine (between 1993 and 2024) was analyzed. The findings indicate that the terminology used to portray women employees and managers has evolved alongside changing societal attitudes toward women. However, despite these shifts, the results also reveals that a gender gap remains prevalent in the business world. It has been determined that the perspective towards working women has not changed significantly over the years and that the problems continue despite various measures being taken to eliminate the obstacles they face. However, the published news emphasizes that women managers inspire other women by implementing successful practices in both the national and international business world.
Exploring the Roles and Reflections of Women Employees in Print Media: A Study on Capital Magazine
Keywords: Women's Studies; Kadın Araştırmaları