Öğrencilerin Yazma Kaygıları ve Eğilimlerine İlişkin Öğretmen Görüşleri1 - Deniz, Hacer; Demir, Sezgin (My University, 2019)
Yazma eğitimini olumsuz etkileyen durumlardan biri olarak yazma kaygısı,öğrencilerin yazma beceri gelişimini engellemektedir. Yazma eğilimi yazma ilgi veisteğiyle becerinin kullanılma oranıdır. Dolayısıyla yazma becerisinin kazanımı,gelişimi ve alışkanlık hâline getirilmesi yazma kaygısıyla olduğu kadar yazmaeğilimiyle de ilişkilidir. Çalışmanın amacı; Türkçe öğretmenlerinin, öğrencilerinyazma kaygıları ve eğilimlerine ilişkin görüşlerinin tespit edilmesidir. Niteldesenlerden fenomenolojik türde gerçekleştirilen araştırmada veriler, içerik analiziyöntemiyle çözümlenmiştir. Aşamalı ve amaçlı örnekleme yöntemiyle gönüllülükesasına dayalı belirlenen çalışma grubu, Elazığ il merkezinde görev yapan 12 Türkçeöğretmeninden oluşmaktadır. Yüz yüze gerçekleştirilen görüşmelerde araştırmacılartarafından yarı yapılandırılmış olarak geliştirilen görüşme formu kullanılmış,frekans dağılımlarına göre tablolaştırılan bulgular alan yazın doğrultusundayorumlanmıştır. Sonuç olarak öğretmen, aile ve akran tutumu, kullanılan yöntem veteknikler, özgüven, eğitim sistemi ve metin türünün yazma kaygı ve eğilimdüzeylerinde etkili olduğu, öğrencilerin yazma kaygıları arttıkça eğilimlerininazaldığı söylenebilir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Psikoloji