İneklerde stafilokokkal mastitisler üzerine çalışma - Risvanli, Ali; Kalkan, Cahit (My University, 2002)
Bu çalışmada, ineklerde stafilokokkal mastitislerin prevalansmın belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın materyalini, yaşları 2-16 arasında olan ve değişik ırklardan toplam 1249 inek oluşturdu. İneklerde stafilokokkal mastitis bulunup bulunmadığı klinik muayene, CMT ve mikrobiyolojik muayenelerle belirlendi. Sonuç olarak, ele alınan hayvanlardaki stafilokokkal mastitislerin oranı %82.02 olarak bulundu. Bu tip mastitislere sebep olan bakteriler içerisinde en önemli yeri ise %73.78 ile Staph. aureus aldı. Ayrıca 1. laktasyondaki hayvanlarda (%73.44), ve yaz aylarında (%61.60) stafikokkal mas-titisler en az oranda tespit edildi. Yine 5-8 yaş grubunda (%85.19) ve elle sağılan (%82.74) hayvanlarda bu tip mastitislerin oranı en fazla olarak bulundu. Sonuçların hayvanların ırklarına, laktasyon dönemlerine, ve süt verimlerine göre dağılımında ise istatistik) bir farkın olmadığı görüldü.
Keywords: Süt sağımı; laktasyon dönemi; süt ineği; süt verimi; yaş farklılıkları; Staphylococcus; meme yangısı; enfekte olma; memeler; sığır ırkları; mevsimsel değişimler; laktasyon sayısı