GÜNEŞ ENERJİSİ DEPOLAMALI BİR ISITMA SİSTEMİNİN ISIL PERFORMANSININ İNCELENMESİ - ORAL, ABDURRAHMAN (Fırat Üniveristesi, 2015)
Bu çalışmada Diyarbakır ilinde bulunan Bismil Meslek Yüksekokulu bahçesinde kurulmuş olan bir güvenlikçi kabininin Mart ayında 17.00 ile 20.00 saatleri arasında, Nisan ayında ise sıcaklığın 21°C'nin altına düştüğü saatlerde ısıtılması amaçlanmıştır. 1.416x1.516x2.44 m ölçülerinde olan kabinin toplam hacmi 4.82 m³'tür. Kabinin ısı kayıplarının karşılanması amacıyla her biri 0.89x1.89 m ölçülerinde olan 2 adet düzlemsel havalı güneş kolektörü kullanılmıştır. Güneş enerjisinin depolanması amacıyla 0.6x0.66x1.60 m ebatlarında içerisinde 260 adet 1.5 lt'lik su şişesi bulunan ahşap duvarlı ve polietilen köpüğüyle yalıtılmış bir ısı deposu hazırlanmıştır. Sistemdeki hava 313 m³/h debili bir fan yardımı ile sirküle ettirilmektedir. Isı depolama zamanında hava önce kolektör içerisinden geçirilerek ısıtılıyor, daha sonra sıcak hava, depodan geçirilerek şişelerdeki suyun ısınması sağlanmaktadır. Kabinin ısıtılması zamanında ise, depodan geçirilen soğuk hava ısıtılıp kabine aktarılmaktadır. Kurulan bu sistemde, Mart ayında kabinin ısı ihtiyacının karşılanma oranı ortalama %97.88 ve Nisan ayında ise kabinin toplam ısıtma süresi, ortalama 6.58 saat olmuştur. Anahtar Kelimeler: Enerji depolama, Güneş enerjisinin depolanması, Enerji analizi, Ekserji

In this study, it is aimed to heat a safety cabinet by means of solar energy in accordance with research of heating the building with the solar energy. Safety cabinet has a volume of 4.82 m³ and dimension of 1.416x1.516x2.44 m . In order to compensate the heat loss of the center, an active heating system which constitutes of total 3.36 m² planar air solar collector with two 1.68m² parts, was built. Besides, there was a heat store with 0.6x0.66x1.60 m dimension, which includes 260 ea 1.5 l water bottles to storing solar energy. In each system, air is circulated by a 313 m³/h debiated fan and heated by circulating in collector and then passed through heat store. It was calculated that the assembled system, met the 97.88 % of heat need of the safety cabinet in march. Also in this study, the decharge periyod for april which is in need of heating was calculated as 6.58 hours. Keywords: Storage of energy, storage of the solar energy, Analyses of the energy,Analyses of the
Investigation thermal performance of a heating system with solar energy storage
Keywords: Makine Mühendisliği