TÜRKİYE'DE İLETİŞİM FAKÜLTESİ RADYO TELEVİZYON SİNEMA BÖLÜMLERİNİN DERS MÜFREDATLARINDAKİ SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ - ALTAY, RECEP (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bu araştırma ile Türkiye'de Radyo Televizyon Sinema Anabilim Dallarında görev yapan öğretim elemanlarının, Türkiye'de Radyo Televizyon Sinema Programlarının Uygulanmasında Karşılaşılan Sorunlara ve bu sorunların çözümüne ilişkin görüşlerinin belirlenmesi; belirlenen sorunlara çözüm önerileri getirilmesi ve öğretim elemanlarının Radyo Televizyon Sinema Programlarının Uygulanmasında Karşılaşılan Sorunlara ilişkin görüşlerinin kişisel özelliklerine göre farklılık gösterip göstermediğinin saptanması amaçlanmıştır. Tarama modeli esas alınarak yapılan araştırma, 2017-2018 Eğitim-Öğretim yılında Türkiye'de 16 Üniversitenin İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Sinema Anabilim Dalında görev yapan 218 öğretim elemanı üzerinde gerçekleştirilmiş olup evrenin % 65'inden kullanılabilir veri elde edilmiştir. Araştırmanın amacına yönelik veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen, bir ve ikinci bölüm toplam 24 maddeden, üçüncü bölüm Radyo Televizyon Sinema Programlarında uygulanan 14 dersin saat, içerik ve içeriğin uygulanmasının yeterli görülüp görülmemesine yönelik 'Radyo Televizyon Sinema Programlarının Uygulanmasında Karşılaşılan Sorunlar Anketi'nde toplanmıştır. Araştırmada, verilerin çözümlenmesi aşamasında, araştırma amaçları doğrultusunda, frekans, yüzde ve non parametrik istatistik tekniklerinden kay kare (X2) den yararlanılmıştır. İstatistiksel çözümlemeler; "Statistical Package For The Social Science" SPSS 22.0 Windows paket programı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, ankete katılan radyo televizyon sinema anabilim dallarında görevli öğretim elemanlarının kendi kişisel özelliklerine ilişkin görüşlerinde; yabancı dil seviyesi yazma-okuma ile sınırlı kaldığı, yurtiçi ve yurt dışı makale, kitap sayısı hiç olmayanlar ile az sayıda olanların çoğunlukta olduğu anlaşılmıştır. Öğretim elemanlarının Türkiye'de iletişim fakülteleri radyo televizyon sinema anabilim dalları ve karşılaştıkları sorunlara ilişkin görüşlerinde ise, üniversite yöneticilerinin bu bölüme karşı bakış açılarının olumsuz olduğu, fakülte bütçesinden radyo televizyon sinema programına ayrılan bütçenin ve fiziki mekânların yetersiz olduğu, kütüphanelerin olmadığı ama ihtiyaç duyan öğretim elemanlarının çoğunlukta olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca öğretim elemanlarının branşlaşmayı çok gerekli görmelerine karşın katılımcıların bir kısmı sosyal bilimlerin dışında diğer alanlarından mezun olduğu, radyo televizyon sinema anabilim dallarından mezun olan öğrencilerin hem akademik hem de medya sektörü anlamda niteliklerinin "yetersiz" olduğu sonuçlarına varılmıştır. Öğretim elemanlarının, Türkiye'de iletişim fakülteleri radyo televizyon sinema anabilim dallarında uygulanan branş derslerin saat, içerik ve içeriğin uygulanabilme düzeylerine ilişkin görüşlerinde de genel olarak Kurgu, Kamera, Haber Toplama ve Yazma, Sinema, Fotoğrafçılık, Belgesel, Tv'de Program Yapımı, Radyo Program Yapımı gibi derslerin saat olarak yetersiz, içerik ve içeriğin uygulanabilme düzeyinin ise çok yetersiz olduğu, Medya Okuryazarlığı, Araştırma Yöntemleri derslerinin saat ve uygulanabilme düzeylerinin yetersiz olduğu sonuçlarına varılmıştır.

With this research, suggestions problems and solution course curriculum ın section radio, television and cinema faculties of communicatıon in turkey. It is also aimed to provide solutions for the identified problems and to determine whether the opinions of the instructors regarding the problems encountered in the application of the radio and television cinema programs differ according to their personal characteristics. The study was on the basis of communication faculty radio and television cinema 16 Art teaching departments in Turkey in 2017-2018 academic year and the 218 teachers were included in the study. The data which were accepted valid and useful were obtained from 65 % of the population. The data were collected with a questionnaire named "suggestions problems and solution course curriculum in section radio, television and cinema faculties of communication in turkey". The first and second parts of the questionnaire included 24 items, three part 14 and they were about the content of radio, television and cinema programmes. In analysing the data frequency, percent and chi-square (X2) were used. ; "Statistical Package For The Social Science" SPSS 22.0 for windows statistics packape were benefited. According to the findings obtained from the study it was determined that most of the teachers working in radio, television and cinema programmes had intermediate level write-reading limited English, In addition to with a small number seen that there was nobody having foreign articles, books and rewards. In the opinions about the problems in radio, television and cinema programmes, mostly teachers needed library. In addition to the budget and physical equippments were not sufficient, the radio, television and cinema departments were poor from the point of technological aids and teaching staff. Besides it has been concluded that the academic staff of the graduates of radio, television, film, and cinema departments are "inadequate" in both academical and sectoral sense, while the instructors consider branching to be very necessary, the number of instructors to be graduated from other fields of social sciences. According to the views on teaching hours, content and applying content in radio, television and cinema faculties of communicatıon in turkey "Editing, Camera, News Gathering and Writing, Cinema, Documentary, Photography, both the content and the level of applying content were insufficient too. It also determined that the class hours were not sufficient in the courses "Media Literacy, Research Methods.
Suggestions problems and solution course curriculum in section radio, television and cinema faculties of communication in Turkey
Keywords: Radyo-Televizyon; İletişim Bilimleri