Acil servise iskemik inme nedeniyle başvuran hastalarda hastane içi mortalitenin belirlenmesinde kardiyak belirteçlerin rolü - Gurger, Mehtap; Bozdemir, Mehmet Nuri; Yildiz, Mustafa; Altunkılıç, Tarık; Özden, Mehmet; Bozgeyik, Zülkif; Dağlı, Mustafa Necati (My University, 2008)
G i r i ş: İnme, kalp hastalıkları ve kanserden sonra ölümün üçüncü nedeni olup sekel bırakıcı bir hastalıktır. Acil servise inmeyle gelen hastaların erken teşhis ve tedavisi ile bu hastalığın mortalite ve morbidite üzerine etkileri azalmaktadı r. ‹skemik inmelerde d-dimer ve kardiyak belirteçlerde artış gözlenebilir ve bu artış kötü prognozla ilişkilidir. Bu çalışmanın amacı iskemik inmeli hastalarda hastane içi mortaliteyi belirlemede kardiyak belirteçler ile ddimer’in etkinliğini saptamaktır. Gereç ve Yöntem: Bu ileriye dönük klinik çalışma, Ekim 2006-Mart 2007 tarihleri arasında bir üniversite hastanesi acil servisinde iskemik inme tanısı konulan hastalar çalışmaya alınarak yapıldı. Çalışma hastalarının başlangıçtaki d-dimer, kreatin kinaz-miyokardiyal band (CK-MB), troponin-I (Tn-I), miyoglobin düzeyleri çalışıldı ve bu belirteçlerin hastane içi mortalite ile ilişkisi incelendi. Bulgular: Ç al ı şm aya 53’ü erkek, 47’si kadın 100 hasta alındı. Hast al arın %59’unda hip e rt a ns iyon, %42’sinde ateroskleroz, %33’ünde isk emik kalp hast al ığı, %21’inde diy abet, %20’sinde atr iyal fibr il a syon, %6’sında geç ir i lmiş serebr ov a sk üler hast alık, %4’ünde geç ici isk emik atak hik ây esi mevc u ttu. Otuz dört (%34) hasta hayat ını kayb e tti. Ölen hast al a rda d- dimer (2510,21±327,16 ve 1283,85±174,23; p=0.000), CK-MB (9,51±3,01 ve 4,32±0,89; p=0,04) ve miy o gl obin (238,87±31,13 ve 114,42±15,23; p=0,00) değ e rl eri tab u rcu olan gruba göre anl a mlı olarak yüks e kti. Tn- I düz e yl eri dört hast ada yüksek sapt a ndı ve hay atını kayb eden hastalar (1,33±0,91) grubu tab u rcu (0,12±0,56) olan gruba göre daha yüks e kti (0,069); ancak bu yüks e klik ist at i st i ksel anl a ml ılığa ulaşm adı. Başl a ngıç GKS değ e rl eri ölen hastalar grubunda t ab u rcu olan gruba göre daha düşük sapt a ndı (median: 12 ve 15; p=0,000). Sonuç: Bu sonuçlar önceki çalışmalarla beraber düşünüldüğünde d - d i m e r, CK-MB, miyoglobin ve düşük Glasgow Koma Skoru seviyelerinin mortalite ve kötü prognozun bir göstergesi olarak değerlendirilebilir. Tn-I için daha fazla hasta sayısı ile yapılacak çalışmalara ihtiyaç vardır.
Keywords: İleriye dönük çalışma; Troponin I; Kreatin kinaz; MB form; İskemi; Hastane ölüm oranı; Miyoglobin; İnme