İBNİ SİNA VE MEVLANA' NIN AŞK FELSEFELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - ARSLAN, HİLAL (Fırat Üniveristesi, 2006)
Mevlânâ ve İbn Sûnâ, İslam felsefesinin duayenleri olarak, yeni fikir ve akımlargetiren dünyaca ünlü fikir şahsiyetleridir. Onların âlem hakkındaki düşüncelerininyanında aşka dair düşünceleri de çok büyük önem taşımaktadır. Çünkü aşk, İbn Sûnâ veMevlânâ için varlığın özü ve yaratılış gayesidir. İbn Sûnâ ve Mevlânâ İslam Felsefesiaçısından, Allah'a ve aşka farklı bir bakış açısı kazandırmakla beraber, varlıkların vedüzenin kemali için aşk felsefelerini ortaya koymuşlardır. Biz ise İbn Sûnâ veMevlânâ'nın aşk felsefesi anlayışlarından yola çıkarak hazırladığımız karşılaştırma ileaşk felsefesinin önemi üzerinde durmaya çalışacağız.Anahtar kelimeler: İbn Sûnâ, Mevlânâ, Aşk, Aşık, Maşuk, Varlık, Kemal

Melânâ and İbn Sûnâ are famous thinkers and respectable bringing new opiuonsand trends. Their thoughts on love have great significance beside their thoughts on theuniverse. Because love is the aim of creation and the essential of being existence.According to the Islamic philosophy they brought of the love philosophy for theperfection of the creatures and the system. Together with a different wiev on the love onand the God. We are going to study on the importance of the love philosophy bycomparing Ibn Sûnâ and Mevlânâ?s thoughts.Key words: İbn Sûnâ, Mevlânâ, The love, Lover, Beloved (God as the soleobject of love), Creature, Perfection.
The Comparison of the love philosophy of Mevlana and Ibn Sina
Keywords: Din