SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMEN ADAYLARININ KÜRESEL KÖYKAVRAMINA İLİŞKİN METAFORİK ALGILARI - Ezer, Feyzullah; Aksüt, Selda (My University, 2021)
Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının küresel köy kavramına ilişkin metaforik algılarınınbelirlenmeye çalışıldığı bu araştırma, nitel araştırma desenlerinden olgubilim deseni ileyürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu 2019-2020 eğitim öğretim yılı bahar dönemiFırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalında 1., 2., 3. ve 4.sınıflarda öğrenim gören 220 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Sosyal bilgiler öğretmenadaylarının küresel köy kavramına ilişkin metaforik algılarını belirlemek amacıyla, “küreselköy …………. a/e benzer, çünkü …………” ifadesinin yer aldığı bir formdanyararlanılmıştır. Öğretmen adaylarının küresel köy kavramına ilişkin 149 metaforgeliştirdikleri ve bu metaforların 9 kavramsal kategoride yer aldığı belirlenmiştir. Belirlenenkavramsal kategoriler; her yere yayılma, hızlı yayılma, birlik olma, her olaydan haberdarolma, birbirinden etkilenme, tek düze rutin davranışlar, bireysellik, özgürlük ve gizliliğinortadan kalkması şeklinde sıralanmaktadır. Farklı üniversitelerde ve farklı bölümlerdeöğrenim gören öğretmen adaylarının küresel köy kavramına ilişkin algılarını metaforlararacılığıyla belirlemeye yönelik benzer çalışmalar yapılabilir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları