ELAZIĞ'DA SATIŞA SUNULAN BAZI MEYVELERDE FUNGAL HASTALIK ETMENLERİNİN TESPİTİ - DOĞAN, HÜSEYİN (Fırat Üniveristesi, 2000)
Yüksek Lisans Tezi ELAZIĞ'DA SATIŞA SUNULAN BAZI MEYVELERDE FUNGAL HASTALIK ETMENLERİNİN TESPİTİ Hüseyin DOĞAN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı 2000, Sayfa: 65 Bu çalışmada Elazığ'da satışa sunulan bazı meyvelerde fungal hastalık etmenleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın materyalini; armut, ayva, badem, ceviz, çilek, elma, erik, fındık, fıstık, greyfurt, incir, kayısı, kiraz, kivi, limon, mandalina, muz, nar, portakal, şeftali, üzüm, vişne, yenidünya ve zerdali gibi meyveler oluşturmuştur. Kurulan pazarlara ikişer hafta arayla gidilerek satışa sunulan meyvelerin hastalıklı olanlarından örnekler alınmış ve şu funguslar tespit edilmiştir. Glomerella cingulata (Ston.) Spauld. et Schrenk., Colletotrichum gleosprioides Penz., Marssonina juglandis (Lib.) Magn., Taphrina pruni (Fuck.) Tul., Coryneum beijerinckii Oud., Alternaria citri Elis et Pierce., Venturia inaequalis (Cke.) Wint, Venturia inaequalis var eriobotryae Seal., Venturia pirina Aderh., Botrytis cinerea Pers., Podosphaera leucotricha (E.E.) Salm., Sphaerotheca macularis (Wallr. ex. Fr.) Jacz., Sphaerotheca pannosa (Walt.) Le'v., Uncinula necator (Sch.) Burr.,IV Plasmopora viticola (B. et. C.) Berlese et de Toni., Sclerotinia fructigena Aderh et. Ruhl., Sclerotinia laxa Aderh et. Ruhl., Sclerotinia linhartiana (Sacc.) Honey., Aspergillus niger van Tieghem., Aspergillus flavus, Alternaria sp., Botrytis sp., Fusarium sp., Mucorsp., Pencillium sp., Rhizopus sp. ANAHTAR KELİMELER: Fungal Hastalıklar, Meyve Hastalıkları, Funguslar, Meyveler, Hastalıklar.

SUMMARY Master's Thesis THE DETERMINATION OF FUNGI CAUSE DISEASES ON SOME FRUITS WHICH ARE SOLD IN ELAZI? Hüseyin DO?AN Firat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology 2000, Page: 65 In this study, it has been tried to determine the causes of the fungal diseases in some fruits on the sale in Elazığ. The fruit materials of this study based on pear, quince, almond, walnut, strawberry, apple, plum, hazelnut, nut, fig, apricot, cherry, lemon, tangerine, banana, pomegranate, orange, peach, grape, morello, loquat and a variety of apricot. The unhealthy fruit samples were taken once in two weeks from bazaar and the determined fungi were as; Glomerella cingulata (Ston.) Spauld. et Schrenk., Colletotrichum gleosprioides Penz., Marssonina juglandis (Lib.) Magn., Taphrina pruni (Fuck.) Tul., Corynewn beijerinckii Oud., Alternaria citri Elis et Pierce., Venturia inaequalis (Cke.) Wint., Venturia inaequalis var eriobotryae Seal., Venturia pirina Aderh., Botrytis cinerea Pers., Podosphaera leucotricha (E.E.) Salm., Sphaerotheca macularis (Wallr. ex. Fr.) Jacz., Sphaerotheca pannosa (Walt.) Le'v., Uncinula necator (Sch.) Burr., Plasmopora viticola (B. et. C.) Berlese et de Toni., Sclerotinia fructigena Aderh et. Ruhl., Sclerotinia laxa Aderh et. Ruhl., Sclerotinia linhartiana (Sacc.) Honey., Aspergillus niger van Tieghem., Aspergillus flaws, Alternaria sp., Botrytis sp., Fusarium sp., Mucor sp., Pencillium sp., Rhizopus sp. KEY WORDS: Fungal Diseases, Fruits Diseases, Fungi, Fruits, Diseases.
The Determination of fungi cause diseases on some fruits which are sold in Elazığ
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Biyoloji; Biology