Aktif venöz ülserde cerrahi tedavi - Rahman, Ali; Akseki, Hayri; Burma, Oktay; Akfırat, Murat; Çekirdekçi, Ahmet (My University, 2000)
Bu çalışma, kronik cilt ülserasyonu ile ortaya çıkan venöz yetmezlikli ekstremitelerde perforan ve yüzeyel venlere yönelik cerrahi girişimlerin klinik sonuçlarını belirlemek üzere yapılmıştır. Aktif venöz ülserasyonlu 13 hastada 15 ekstremite, CEAP sınıflaması (klinik, etyolojik, anatomik ve patofizyolojik), renkli duplex uitrasonografi ve assendan venografi ile değerlendirildi. Altı olguda (%40) yüzeyel venlere yönelik ek bir cerrahi girişim olmaksızın perforan ven ligasyonu yapıldı. Dokuz olguda (%60) ise yüzeyel venlere yönelik cerrahi işlem uygulandı. Beş ekstremitede birlikte ülsere yönelik girişim uygulandı. Klinik semptom skoru 9.45±3.24'den 2.07±1.89'a düştü (p < 0.001). Ortalama iyileşme süresi 23±5.1 (17-36) gün olarak bulundu. 15 ekstremitenin %86.8'inde ülserler iyileşti, iki ekstremitede yara infeksiyonu ve bir ekstremitede rekürren ülserasyon görüldü. Yüzeyel ve perforan ven yetmezliği, venöz ülseri olan kronik venöz yetmezlikli hastaların esas ve düzeltilebilir komponentidir. Bu komponente yönelik cerrahi girişimler klinik semptomları belirgin olarak düzeltir.
Keywords: Tedavi sonucu; Ultrasonografi; doppler; renkli; Venöz ülserler; Cerrahi işlemler; operatif; Flebografi; Varikoz ülser